Nicklas Pedersen neemt wraak in Hondsrug-clash en dompelt FC Groningen in rouw

De eerste Hondsrug-clash in de eredivisie kende een bizarre ontknoping. Tien minuten voor tijd stond het nog 0-0 en leek de magere wedstrijd geen winnaar te krijgen. Nadat Mimoun Mahi voor FC Groningen alsnog de score opende, nam Emmen-spits Nicklas Pedersen met twee doelpunten de ultieme wraak op zijn oude werkgever: 1-2.

Voor beide ploegen stond er heel wat op het spel in de bijna uitverkochte groene kathedraal. In de eerste plaats was er natuurlijk de situatie op de ranglijst, waar zowel FC Groningen als FC Emmen de punten voorlopig nog hard nodig hebben om aan het eind van de rit niet onder de streep te staan. Daarnaast was er uiteraard de factor prestige.

Matchwinner Nicklas Pedersen van FC Emmen: Uiteraard hoorde ik ze fluiten
Lees verder

Als derby mocht het duel volgens sommige supporters dan niet worden gekwalificeerd, een burentwist met vele achterliggende belangen was het zeker. Zo stonden er bij FC Emmen liefst zeven spelers op het wedstrijdformulier met een FC Groningen-verleden.

Vonken

Maar streekduel of niet, de vonken vlogen er niet echt vanaf op de Groninger grasmat, waar nog slechts wat restjes sneeuw langs de boarding herinnerden aan de winterse buien van de ochtend. FC Groningen moest zoals verwacht wel het spel maken, had ook het meeste balbezit, maar het eerste kansje was na 18 minuten toch voor de Drenten.

Het was Caner Cavlan die na voorbereidend werk van Stef Gronsveld naast schoot. FC Emmen had de schietoefeningen blijkbaar overgeslagen afgelopen week, want ook Glenn Bijl en Alexander Bannink schoten in de eerste helft vanuit kansrijke positie de bal niet tussen de palen.

Kijk het liveblog terug: FC Emmen wint in de Euroborg van FC Groningen: 1-2
Lees verder

Tumultueuze slotfase

In de 24ste minuut legde FC Groningen de eerste goede aanval op de mat. Ritsu Doan stuurde eerst de gemaskerde FC Emmen-verdediger Tim Siekman het bos in, bediende vervolgens Django Warmerdam, die op zijn beurt Mimoun Mahi in stelling bracht. De Groningse aanvaller trok zijn trukendoos open, maar vond toen hij wilde uithalen de 2.04 meter lange keeper Kjell Scherpen op zijn pad.

Zes minuten later stichtte FC Groningen nogmaals gevaar. Linksback Tim Handwerker raakte een vrije trap van een meter of 25 erg lekker, maar de bal werd via Scherpen en de paal uit het Emmer doel geranseld.

Kijk Vis en Voetbal terug met de kennis van nu: De derby tussen FC Groningen en FC Emmen
Lees verder

In de slotfase van de eerste helft probeerde Mahi het nog met een carambool en lag Sergio Padt nog een keer in de weg bij Cavlan. In de tweede helft leek het er lange tijd op dat de wedstrijd, die ook geen winnaar verdiende, in een doelpuntloos gelijkspel zou eindigen, tot de tumultueuze slotfase aanbrak.

Slaande deuren

Eerst was het FC Groningen dat alsnog de drie punten in huis leek te houden. Mimoun Mahi kopte een voorzet van invaller Ahmad Mendes Moreira binnen. Maar FC Emmen gaf zich niet gewonnen. Sterker nog, vanaf de aftrap maakten de mannen van trainer Dick Lukkien gelijk.

Het was uitgerekend Nicklas Pedersen, de man die ooit met slaande deuren bij FC Groningen vertrok, die tekende voor de 1-1. Daarmee was de rekening blijkbaar nog niet vereffend, want even later kopte de Deen ook nog de 1-2 binnen op aangeven van Tim Siekman. De wraak was compleet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.