De etappe naar de top van de Mont Aigoual was zwaar genoeg, maar de favorieten lieten elkaar gisteren met rust. Primoz Roglic, Tom Dumoulin en de Jumbo-ploeg zitten nu nog niet te wachten op de gele trui. ,,Aan de leiding staan is geen geschenk.”

Met de fiets of te voet, maar voor auto’s was het verboden. Duizenden mensen stonden op de flanken van Col de la Lusette, in de hoop dat daar het wielervuurwerk zou losbarsten. Het eerste echte grote gevecht tussen de klassementsrenners in de Tor de France.

Misschien wel man tegen man, op de smalle weg die op sommige stukken genadeloos steil omhoog loopt. Gezien de minimale tijdsverschillen was één geslaagde aanval genoeg geweest voor het veroveren van de gele trui, maar de wielerfans moesten met minder genoegen nemen.

Achter het blok van vier renners van Ineos met Egan Bernal, de winnaar van 2019, zit een geelzwart genootschap van Jumbo-Visma dat misschien nog wel sterker is. Zo rijden de favorieten omhoog, om in de laatste kilometer nog een prestigesprint eruit te persen. Dat Roglic of Dumoulin in de finale proberen voor de gele trui te gaan, is uitgesloten.

Gele droom Dumoulin

In de 191 kilometers tussen Le Teil en Mont Aigoual ontspint zich een ideaal scenario voor Jumbo-Visma. De ploeg zit zo vroeg in de Tour nog helemaal niet te wachten op de gele trui en alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.

,,We zijn blij met deze situatie. Dat we op een dag als vandaag in principe niks hoeven te doen. Gewoon van voren blijven en geen tijd verliezen. Het mag straks best wel een keer spectaculair uitpakken met de ploeg. Maar voor nu nog niet”, vertelt Dumoulin, die in het algemeen klassement zesde staat, op dertien tellen van Adam Yates.

Veel dichter is Dumoulin nog niet vaak bij de gele trui geweest, na het Giro-roze en Vuelta-rood de enige leiderstrui uit een grote ronde die hij nog niet droeg. In de Tour van 2015 stond hij op zes tellen van het geel, maar Dumoulin viel in de derde etappe naar Huy. Zijn Tour en gele droom was in een klap voorbij.

Ingewikkelde puzzel

Maar voor dat soort sentimenten is anno 2020 in de ploeg van Jumbo-Visma helemaal geen plek. Nog afgezien van het feit dat Roglic – die ook nog nooit het geel droeg – er nog beter voor staat en momenteel de eerst aangewezene is binnen de ploeg. De ploeg rijdt voor de Tourwinst en niets minder.

De eindzege is als een ingewikkelde puzzel; de Jumbo-ploeg heeft de eerste stukjes op de juiste plek, maar een vroege gele trui past niet in het uitgekiende plan.

,,Aan de leiding staan is geen geschenk. Het klinkt natuurlijk mooi om de gele trui te dragen, maar dat doen we liever aan het einde van het rondje”, zegt Robert Gesink. ,,Vandaag hebben de mannen de ballen uit de broek moeten rijden om die kopgroep enigszins binnen bereik te houden. Als we dat met Tony Martin en Amund Grøndahl Jansen moeten doen, houden we dat geen twee weken vol. Plus dat je naar een podium moet en dat soort dingen. Een gele trui-ceremonie. Dat kost alleen maar tijd en energie. Het is prima zo.”

Energie sparen

Bij Ineos denken ze daar net zo over. Net als UAE met Tadej Pogacar, FDJ met Thibaut Pinot of Arkea Samsic met Nairo Quintana. Ineos meldt zich aan het begin van de 35 kilometer lange klimfinale wel met vijf man op kop, onder wie Dylan van Baarle.

De Britse ploeg bepaalt heel lang het tempo, maar rijden voor het geel? ,,Nee, zeker niet”, zegt Van Baarle. ,,De Tour is super lang. Er komen nog twee echt heel zware weken aan. Ieder beetje energie dat Egan Bernal en Richard Carapaz kunnen sparen is mooi meegenomen. Nu het geel pakken, is het niet doel. Het is mooi om die trui te hebben, maar er komen nog lastige etappes om te controleren aan. Dan wil je niet met de gele trui rondrijden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport