Nieuw hoofdstuk in soap over play-offs GIJS: twee keer spelen binnen 24 uur gaat de Groningse ijshockeyers te ver

GIJS - Dordrecht, afgelopen december. Foto: Jan Kanning

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gekibbel tussen het Groningse GIJS en de Nederlandse IJshockeybond (NIJB). Na een eerdere aanvaring, is er nu onenigheid ontstaan over het speelschema van aankomend weekeind.

Voor de return in de kwartfinale van de play-offs om het kampioenschap in de eerste divisie neemt GIJS het zaterdag in Dordrecht op tegen Dordrecht Lions, de club die het afgelopen weekend op eigen ijs met 4-3 versloeg. Prima, vindt de clubleiding. Maar dat de bond heeft bepaald de eventuele beslissende derde wedstrijd, die nodig is als Dordrecht de return wint, nog geen vierentwintig uur later op zondag te laten spelen, gaat de Groningers te ver.

GIJS-voorzitter Jacob van Gelder heeft inmiddels namens het bestuur van de club, de staf en een deel van de spelers protest aangetekend bij de NIJB. In hun ogen is het onverantwoord om in dat tijdsbestek twee keer op en neer van Groningen naar Dordrecht te rijden. Dat geldt voor het team, maar ook voor de meereizende aanhang. En voor die tientallen mensen in Dordrecht een slaapplek vinden is ook geen doen, laat Van Gelder weten.

Fair play en respect

,,De woorden ‘fair play’ en ‘respect’ zijn dan ook ver te zoeken als de bond zich hieraan vast blijft houden’’, schrijft de voorzitter. ,,Ik hoor jullie al denken: ‘Wat zeur je nu weer Van Gelder? Doe je sportieve plicht’. Dat laatste willen we maar al te graag. IJshockeywedstrijden spelen, daar trainen de jongens al vanaf midden augustus hard voor.’’ Echter, als het op de manier moet zoals de bond voorstelt, wordt GIJS volgens hem benadeeld.

Van Gelder: ,,In onze ogen, en ook in die van mensen in de sport die er verstand van hebben, is er maar één oplossing: de wedstrijd een weekend opschuiven. Dat is sportief gezien voor beide ploegen het enige juiste. Ook Dordrecht zal namelijk na de wedstrijd van zaterdag 22 februari rust moeten nemen. Met in het kader van een play-offserie twee keer in een weekeind spelen, hebben wij geen problemen. Wel met twee wedstrijden binnen vierentwintig uur in dezelfde stad en tegen dezelfde ploeg.’’

Tweede onenigheid

Het is de tweede aanvaring in korte tijd tussen GIJS en de NIJB. Vorige week besloot de bond dat de Groningers door mochten naar de kwartfinale in de play-offs, zonder de return in de eerste ronde te hoeven spelen. In de heenwedstrijd werd met 5-8 gewonnen van Smoke Eaters Geleen. De kans dat Geleen in Groningen met vier goals verschil zou winnen achtte de bond zó klein, dat het de wedstrijd schrapte. Ongehoord, vond Van Gelder. GIJS zat weliswaar in de kwartfinale, maar liep zo inkomsten van de kaartverkoop mis.

NIJB-directeur Theo van Gerwen liet in een eerder stadium al weten de clubs die play-offambities hebben, waaronder GIJS, er aan het begin van het seizoen op te hebben gewezen dat er weinig rek in het speelschema zou zitten. Daardoor zou de bond genoodzaakt kunnen zijn bepaalde maatregelen te nemen, zoals het schrappen van de wedstrijd tegen Geleen. Het spelen van twee wedstrijden binnen vierentwintig uur in Dordrecht valt daar ook onder.

Meest schappelijke oplossing

Van Gerwen: ,,Ik kan mij de boosheid en teleurstelling bij Jacob voorstellen, dat is ook meer dan terecht. Echter, gezien de planning en de beschikbaarheid van ijsbanen, was dit de enige mogelijkheid. Laten we niet vergeten dat ijshockey uit zijn voegen begint te groeien: er komen steeds meer jeugdteams en senioren bij, waardoor de ijstijd op de banen afneemt. Het is voor ons bijna een 24-uurs klus om alles te plannen.’’

Maar, laat de directeur weten: er lijkt toch een oplossing in de maak. Er is zowel bij GIJS als Dordrecht een voorstel neergelegd om de beslissingswedstrijd, die nodig is als de Groningers zaterdag verliezen, ‘s avonds op dinsdag 25 of woensdag 26 februari te spelen. De NIJB is in afwachting van de reacties van beide teams, evenals goedkeuring vanuit de Sportboulevard Dordrecht, waar de wedstrijd moet plaatsvinden.

GIJS-voorzitter Jacob Van Gelder laat weten hier niet mee akkoord te gaan: ,,Onze jongens moeten overdags gewoon werken. Het is niet te doen om daarna nog richting Dordrecht te reizen en een wedstrijd te spelen.’’

menu