DOS'46-speelster Kim van Dalen wordt op de huid gezeten door Karin van den Brink van Dalto. Haar teamgenoot Leander Zwolle kijkt toe.

Nieuwe bouwstenen passen al aardig bij korfballers DOS'46: ruime overwinning op Dalto in Nijeveen

DOS'46-speelster Kim van Dalen wordt op de huid gezeten door Karin van den Brink van Dalto. Haar teamgenoot Leander Zwolle kijkt toe. Foto: Gerrit Boer

Met een gerenoveerd team pakte DOS’46 zeer overtuigend de eerste punten in de Korfbal League. Zeker in de eerste helft was het genieten van de wedstrijd tegen Dalto in een vrijwel lege sporthal De Eendracht in Nijeveen.

Met het vertrek van Geertje Hoekstra, Nienke Hintzbergen, Harjan Visscher en Jelmer Jonker deed DOS’46 voor dit seizoen een flink jasje uit. Het gaat immers om vier spelers met ervaring, individuele kwaliteiten en de klasse om de rest van de ploeg op sleeptouw te nemen. Niet de grote sterren van de Korfbal League, maar wel de sterspelers van DOS’46. Vang dat maar eens op.

Nieuwkomers

Daar lijkt DOS’46 heel aardig in geslaagd. Nee, er werden geen gelijkwaardige spelers en speelsters naar Nijeveen gehaald, maar met de aanwinsten van buitenaf die er waren, kreeg coach Edwin Bouman – ook nieuw overigens – materiaal in handen waar een mooi team mee samengesteld kan worden. ,,Misschien was de situatie waarin we terecht kwamen als nieuwkomers juist wel een voordeel”, meende Eline van Veldhuisen. .,,Je moet als groep, met iedereen in de selectie een nieuw team vormen in plaats van dat je als eenling een plekje moet zien te veroveren.”

Daar slaagde de jeugdinternational in de met 32-20 gewonnen wedstrijd tegen Dalto met verve in. Van Veldhuisen (19) kwam over van hoofdklasser Wageningen en maakte in haar eerste twee wedstrijden op het hoogste zaalniveau al elf goals. Klein van stuk, maar razendsnel op de eerste meters maakte ze het de Dalto-dames heel wat keren lastig. Langs de kant kreeg ze van voorzitter Haralt Lucas al snel de bijnaam Speedy Gonzalez. Ze kon er om lachen. ,,Weet je, ik hoef niet te gaan rebounden. Daar heb ik niks te zoeken.”

Paar extra centimeters

Ze mist de paar extra centimeter ook niet. ,,Ik ben altijd de kleinste van het veld geweest en ik heb geleerd er mijn voordeel van te maken, denk ik. Ik gebruik het door veel te bewegen; ik pas gauw ergens tussendoor.” En als ze dan een paar centimeter ruimte krijgt, blijkt ze ook koelbloedig te zijn in de afronding.

Dat kan ook gezegd worden van Melvin Frieswijk, de neef van de al eerder bij DOS’46 neergestreken Pascal Frieswijk. Tegen Fortuna, op de openingsdag van het zaalseizoen, moest hij nog verstek laten gaan, maar tegen Dalto liet de van SCO overgekomen Frieswijk zien wat hij in huis heeft. Sterk onder de korf, slim in de passing en effectief met kansen.

Heel dynamisch

,,Het ging echt heel hard in de eerste helft”, keek hij tevreden terug naar de eerste 25 minuten, waarin DOS’46 maar liefst 20 treffers maakte en ook nog eens alle acht spelers gescoord hadden. ,,Het was heel dynamisch; Dalto wist gewoon niet wat het moest doen om ons af te stoppen. We hadden zoveel opties. Daar genoot ik wel van, ja.”

Frieswijk wist natuurlijk hoe belangrijk Visscher en Jonker waren in Nijeveen. ,,Mannen met geweldige individuele kwaliteiten en die ga je in wedstrijden zeker wel eens missen. Maar ik denk wel dat dit team dat deels kan opvangen doordat er meer variatie in het spel zit. We hebben geen echte speerpunten, maar je kunt niemand maar even vrijlaten.” Elke speler bij DOS’46 was er zaterdag van overtuigd dat een bal binnen zou vliegen wanneer er geschoten werd.

Zware knieblessures

Als junior speelde Frieswijk al eens een seizoen in Nijeveen, waarna hij terugkeerde naar SCO in het Friese Oldeholtpade. Daar kampte hij diverse keren met zware knieblessures, maar telkens knokt de zoon van oud-international Aegle Frieswijk zich terug. Toch moet het echte League-gevoel nog komen, zei de Fries met een lach. ,,Tegen Fortuna kon ik helaas niet spelen door wat irritatie aan een pees en tegen Dalto heb ik de afgelopen jaren steeds al gespeeld met SCO. Bovendien mis je de ambiance zonder publiek in de hal. Maar zaterdag gaan we naar TOP en dan begint het voor mij echt. Ik ben heel benieuwd.”

Het zijn ook die affiches waarvoor Van Veldhuisen de retourtjes op en neer van haar woonplaats Ede naar Nijeveen over heeft. ,,Ik wilde heel graag op een hoger niveau spelen. Als ik wat wilde, moest het ook nu, vond ik. Gelukkig ook maar, want anders had ik nu een jaar geen zaalcompetitie kunnen spelen doordat alles onder de Korfbal League is geschrapt. Ik merk dat ik nog wat moet wennen; er zitten nog wat teveel foutjes in, maar ik ben goed op weg.”

Op basis van de ruime overwinning tegen Dalto kan dat gezegd worden van heel DOS’46.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Korfbal
menu