Nieuwe voetbalregels staan garant voor spektakel bij ACV tegen Hoogeveen (en er wordt ook een 'gewone' wereldgoal gemaakt!)

Hoofdklassers ACV en Hoogeveen speelden donderdag tegen elkaar met nieuwe spelregels. Nog tijdens de wedstrijd werden die regels aangepast. Het kan allemaal bij Het Voetbalexperiment, een initiatief van Dagblad van het Noorden.

Jarenlang liep voetbal lichtjaren achter op andere sporten als het gaat om vernieuwing. Met de invoering van de VAR lijkt ook ‘de belangrijkste bijzaak van het leven’ nu onderdeel van de 21ste eeuw te zijn. Al kun je je afvragen of hij op de juiste manier is ingevoerd.

Maar met alleen de VAR – in welke vorm dan ook – is het voetbal er nog niet. Voetbal kan soms ergerlijk en hopeloos ouderwets zijn. Het tijdrekken bij Ajax-Valencia was een treffend voorbeeld.

Tijd voor nieuwe regels

Dat vinden ook professor Gerard Sierksma en Thijs de Jong, freelanceverslaggever van deze krant. Tijd voor nieuwe regels. Meer spektakel. Drie jaar geleden testten zij die al eens in een duel tussen de toenmalige tweedeklassers The Knickerbockers en Groen Geel. Donderdag was het tijd om de nieuwe spelregels op een hoger niveau uit te proberen.

Op het Catawiki Sportpark in Assen namen zaterdaghoofdklasser ACV en zondaghoofdklasser Hoogeveen het tegen elkaar op. De ploegen speelden met acht nieuwe spelregels.

De KNVB was bij de eerste wedstrijd tussen TKB en Groen Geel nog niet heel enthousiast. Maar ook bij de bond staat de tijd niet stil. Ze zetten bijvoorbeeld het project Future Football op, waarin spelregelvernieuwing een prioriteit is.

'In het voetbal is lang niets gebeurd'

,,We willen doorontwikkelen om voetbal ook voor de jeugd interessant te houden”, zegt Taner Kahraman, die namens de KNVB in Assen was. ,,In het voetbal is lang niets gebeurd. Iemand uit de hockeywereld zei eens tegen me: het gaat bij jullie zo traag, zowel op het veld als daarbuiten. Wij staan nu open voor verandering, maar zijn natuurlijk ook afhankelijk van internationale bonden.”

Terwijl Kahraman zijn verhaal vertelt, zijn de spelers van ACV en Hoogeveen bezig aan hun warming-up. Voor de veldspelers niks nieuws onder de zon, maar voor de keepers ziet het er zelfs al bij de warming-up heel anders uit. Tijdens de wedstrijd mogen ze de bal namelijk niet klemmen. Dat vergt voorbereiding.

Een greep uit de overige regels die gisteren werden toegepast: tijdstraffen in plaats van gele kaarten, zuivere speeltijd, de ‘self pass’ of intrap in plaats van een ingooi én veranderingen op het gebied van buitenspel. Wat dat laatste betreft: voetballers van ACV en Hoogeveen konden over het hele veld buitenspel staan, en dus niet alleen op de ‘aanvallende’ helft.

'Het spel wordt sneller'

De niet-meer-klemmen-regel zorgt al in de eerste minuut voor een onorthodoxe ingreep van ACV-keeper Morten Otto. Hij kan zelf ook een glimlach niet onderdrukken. Die regel gaat Gert Heerkes, oud-trainer van Heracles en aanwezig omdat z’n zoons bij Hoogeveen spelen, nét wat te ver. Maar van bijvoorbeeld de self pass en de zuivere speeltijd is hij gecharmeerd. ,,Het spel wordt sneller. Dit soort experimenten moet je sowieso doen. Hartstikke leuk man!”

Dat vinden ook veel spelers na afloop, maar ja, dat hoge tempo… het hakt erin. In de rust zijn de spelers al bekaf. Er wordt besloten om de tweede helft in twee kwarten van tien minuten te spelen in plaats van twee kwarten van vijftien minuten. Geen probleem, want daarvoor is het een experiment.

O ja, met het spektakel zit het wel goed: het wordt 11-5 voor ACV.

Zie hier de samenvatting van de wedstrijd tussen ACV en Hoogeveen

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport