Nog steeds ‘new kid in town’

Onze grote hoop na Anish Giri. Zo werd Jorden van Foreest zaterdag door Loek van Wely geïntroduceerd bij de opening van het Hoogeveen Schaaktoernooi.

Een tikkeltje onwennig schudde Jorden van Foreest (17) de handen van Ivan Sokolov (48), de Engelsman Nigel Short (51) en de Chinese Hou Yifan (22). Sokolov is onder meer tweevoudig Nederlands kampioen, Short speelde in 1993 om de wereldtitel tegen Gari Kasparov en Yifan is de huidige wereldkampioene.

Pak

Maar onder de indruk van dergelijke zwaargewichten is Van Foreest niet meer zo snel. Nee, vooral het feit dat de Groninger bij de openingsceremonie van het Hoogeveen Schaaktoernooi voor het eerst volledig in pak gestoken was, voelde wat ongewoon. Een ook al nieuwe stropdas met schaakpatronen – drie weken geleden gekregen van zijn Duitse vriendin – maakte het plaatje af.

De roem is Van Foreest vooruit gesneld, maar tussen de zwaargewichten Sokolov en Short is de jonge grootmeester nog steeds de ‘new kid in town’.

Hij verloor zondag in Hoogeveen de eerste ronde in de match tegen Sokolov. Die had een dag eerder - tijdens de openingsceremonie - nog de loftrompet gestoken over Van Foreest. ,,De beste Nederlandse schaker van zijn generatie.” En: ,,De verwachtingen van hem zijn hoog. Omdat ik zijn partijen heb gevolgd, kan ik daar alleen maar in meegaan.”

Van Foreest zelf keek uit naar de zes ronden durende ontmoeting met Sokolov. ,,Ik durf tegen goede tegenstanders steeds meer mijn eigen spel te spelen.”

Beide grootmeesters arriveerden zaterdag per trein in Hoogeveen. Toernooidirecteur Loek van Wely haalde Sokolov van het station, nadat de Bosnische Nederlander vanuit zijn woonplaats Lelystad was vertrokken. Van Foreest treinde vanuit Groningen, kende de weg naar het centrum van Hoogeveen als zijn broekzak en ging dus te voet richting het Raadhuis.

Familie

Daar speelden broertjes Lucas (15) en Pieter (14) en zusje Machteld (9) hun eerste partij in de open groep. Even later maakte Van Foreest net als Sokolov, Short en Hou Yifan de oversteek naar een immense meubelzaak voor de openingsceremonie.

Daar werd niet alleen de match tussen Van Foreest en Sokolov aangekondigd, maar ook de clash Short versus Hou Yifan. Van Wely liet weten dat de wereldkampioene iets te snel akkoord ging met het aanbod uit Hoogeveen.

,,Ik had het bestuur beloofd jou te brengen”, zei Van Wely tegen de Chinese. ,,Als je niet meteen had toegezegd, had je er dus nog veel meer geld uit kunnen slepen.” En over haar Britse tegenstrever: ,,Nigel was al tevreden met negen flessen wijn.” Van Wely prikkelde de trekpleisters en toehoorders echter ook met een actueel thema in de schaakwereld; Short zou namelijk in twee artikelen hebben geschreven dat vrouwen per definitie slechtere schakers zijn dan mannen. Met de match tegen You Yifan waren die teksten uiteraard koren op de molen voor Van Wely, die stelde dat de druk van de match volledig bij Short lag.

De Brit nuanceerde zijn eigen woorden echter. ,,Ik heb door alle commotie niet één, maar twee artikelen over dit onderwerp geschreven. In dat tweede artikel heb ik uitgelegd dat mannen gemiddeld beter schaken dan vrouwen. Dat lijkt me weinig bijzonders, want er staat welgeteld één vrouw in de top honderd. En laat die nu net hier zijn.”

Hij vervolgde: ,,Ik had ook kunnen zeggen dat jongeren beter schaken dan ouderen. Dan haal ik weer de top honderd erbij, want daar staat maar één schaker in die ouder is dan vijftig jaar. En ja, dat ben ik.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.