Het sportdebat in de Tweede Kamer heeft geen enkel perspectief opgeleverd voor topsportclubs buiten het betaald voetbal om binnenkort weer aan de slag te kunnen. Donar en Lycurgus overwegen uit te wijken naar het buitenland.

Stille diplomatie, een lobby via sportkoepel NOCNSF, een open brief in de krant en berichten via social media aan het adres van sportminister Tamara van Ark. Het offensief om naast het betaald voetbal ook andere topsportclubs in Nederland weer perspectief te bieden kwam de laatste tijd van alle kanten, maar het lijkt niets te hebben uitgehaald.

Gehoopt werd dat er tijdens het halfjaarlijkse sportdebat in de Tweede Kamer zicht zou komen op hervatting van de trainingen en competities op de hoogste niveaus van onder andere het basketbal, volleybal, hockey en handbal, maar in Den Haag werd maandag geen enkele opening geboden voor welke verruiming dan ook.

Wachten tot niveau ‘waakzaam’

Het heeft er alle schijn van dat clubs als Donar, Lycurgus en Hurry Up, maar ook verenigingen in het amateurvoetbal en andere takken van (team-)sport moeten wachten tot het veiligheidsniveau ‘waakzaam’ wordt bereikt. Daar is Nederland op dit moment nog ver van verwijderd. 20 van de 25 veiligheidsregio’s bevinden zich nog altijd op risiconiveau 4, de categorie ‘zeer ernstig’ met meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week. Risiconiveau 1, de fase ‘waakzaam’, wordt pas bereikt als er minder dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week worden geregistreerd.

Geen verdere versoepelingen

De verwachting is dat er tijdens de persconferentie van volgende week dinsdag geen verdere versoepelingen en ook geen uitzonderingsposities voor topsportclubs worden aangekondigd. Het betekent dat de landelijke maatregelen ook voor alle noordelijke (topsport-)verenigingen van kracht blijven: iedereen vanaf 18 jaar mag alleen sporten op 1,5 meter afstand en met niet meer dan 4 personen tegelijk. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Dat alles om het aantal reisbewegingen en contactmomenten tot een minimum te beperken.

Extra problematisch

In het geval van Donar en Lycurgus worden de maatregelen extra problematisch. Voor beide clubs naderen de Europese verplichtingen. De volleyballers worden half december in de bubbel in Moskou verwacht voor de achtste en de kwartfinales van de CEV Cup. De basketballers zijn van 24 tot en met 30 januari aan de beurt in de FIBA Europe Cup. Voor die bubbel moet nog een locatie worden gevonden. Donar wilde zich met Martiniplaza kandidaat stellen, maar dat lijkt gezien de huidige regels een zinloze missie.

In Duitsland trainen

Daarbij rijst de vraag wat de Groninger clubs te zoeken hebben in Europa als ze, in tegenstelling tot de tegenstanders uit andere landen waar de competities wel gewoon draaien, niet kunnen trainen en geen wedstrijdritme kunnen opbouwen. Zowel bij Donar als bij Lycurgus worden de mogelijkheden onderzocht om in Duitsland te gaan trainen. ,,Die optie is binnen het bestuur zeker op tafel geweest’’, bevestigt Donar-secretaris Gert-Jan Swaving. ,,We zullen een paar weken voor ons eerste Europe Cup-duel toch minimaal serieus moeten kunnen trainen en het liefst ook wat oefenduels moeten kunnen spelen.’’ Er zijn warme contacten met Rasta Vechta. Ook bij Lycurgus wordt over trainen in het buitenland nagedacht. ,,Onze coach Arjan Taaij is de mogelijkheden aan het bekijken’’, zegt voorzitter Arie Wink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar