Noordelijke golfers kunnen geen potten breken op NK strokeplay in Aalden

Roelof Koopmans. Foto: Marcel Jurian de Jong

De noordelijke golfers hebben op het Nederlands kampioenschap strokeplay geen potten kunnen breken. Zij kwamen niet in de buurt van eremetaal.

,,Het is niet mijn dag’’, mompelt Roelof Koopmans. We staan op de tiende hole van Drentse Golfclub De Gelpenberg, Koopmans eerste hole in de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap strokeplay. De beste golfer van de organiserende club heeft zijn bal weliswaar ver weg gemept, maar niet op de fairway kunnen houden.

Met zijn tweede slag vanuit de zware rough slaagt hij er niet in de green te bereiken en met zijn derde slag chipt hij de bal over de green heen. ,,Loser’’, bijt de 24-jarige inwoner van Fluitenberg zichzelf toe. Hoofdschuddend vervolgt hij zijn slotronde, waarin hij het tot zijn frustratie ook nog moet stellen zonder driver. Die blijkt vlak voordat hij de tee opstapt van zijn laatste ronde, in het ongerede te zijn geraakt.

Geen rol van betekenis

Nee, het is niet Koopmans dag. Sterker: het is niet Koopmans weekend en dat hij geen rol van betekenis zou gaan spelen, wordt eigenlijk op donderdag al duidelijk. In zijn eerste ronde noteert hij een teleurstellende 77. Op vrijdag komt hij rond in 75 slagen, op zaterdagmorgen opnieuw in 75 slagen (‘maar het putten gaat nog steeds niet goed’) en hij sluit ’s middags af met wederom een 77’er. Koopmans wordt uiteindelijk 26ste.

En hij is niet de enige noorderling die het tijdens de nationale titelstrijd op de prachtig geprepareerde baan in het Drentse Aalden laat afweten. Met een gedeelde achtste plaats (72, 70, 74 en 76) presteert Kevin Reints van de Semslanden uit Gasselte nog het best.

Bij de vrouwen eindigt Marloes van den Brink, in de competitie uitkomend voor de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC) uit Glimmen, het hoogst. Zij finisht als tiende, met rondjes van 74, 78, 76 en 78.

Golftalent

Nederlands kampioen bij de mannen wordt de 18-jarige Jerry Ji van de Noordwijkse. Het grootste golftalent van ons land breekt de baan af met een score van 15 onder par (71, 68, 66 en 68). Hij vermorzelt zijn tegenstanders, die als concurrenten van hem zijn begonnen, maar als figuranten de baan verlaten. Met tien slagen achterstand wordt Kiet van der Weele tiende. De marge van Ji met Reints bedraagt liefst 19 slagen.

Van de noorderlingen klasseert Maurits Noorda zich als 22ste, Job Schoenmaker als 34ste, Floris-Jan Oosterhof als 42ste en Walt van der Kolk als 43ste. Allen komen uit voor de NNG&CC. Mart Karsenbarg, Floris Vrolijk, Marco Rook, Michel van Zijl (allen De Gelpenberg) en Martin van der Schans (NNG&CC) halen de cut niet.

Uitstapje naar Amerika

Bij de vrouwen doet Marit Harryvan van de NNG&CC de eerste twee dagen bovenin mee, maar zij zakt zaterdag terug naar de twaalfde plaats. Harryvan gold als een van de grootste talenten van ons land, maar een uitstapje naar Amerika, waar zij ging studeren, is mislukt. Annemieke van de Koppel (NNG&CC) finisht als vijftiende.

Romy Meekers van De Pan gaat met de nationale titel aan de haal na een meeslepend gevecht met haar clubgenote Zhen Bontan. De beslissing valt op de laatste hole, die Meekers speelt in par. Zij blijft Bontan één slag voor.

Kaylee de Jonge, Mariëlle Dellemijn, Frances Nienhuis, Chantal Paassen en Marloes van den Brink (allen NNG&CC) halen de cut niet.

menu