Nouchka Fontijn pakt olympisch ticket

ASTANA In navolging van Peter Müllenberg (-81 kilogram) heeft ook boksster Nouchka Fontijn (-75 kg) zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio 2016.

De 28-jarige Schiedamse bereikte dinsdag bij de WK in Astana de halve finales. De Europees kampioene versloeg de als zevende geplaatste Erika Guerrier uit Frankrijk op punten: 3-0 (39-37 40-36 39-37). Voor een olympisch ticket was voor Fontijn een plaats bij de eerste vier noodzakelijk.

,,Ik ben opgelucht en blij dat het me nu gelukt is”, sprak de Zuid-Hollandse boksster opgetogen. ,,Het is de beloning voor jarenlang hard werken. Ik was nerveuzer dan anders voor deze partij. Ik wist dat het nu moest gebeuren. Mede daardoor was het krachtsverschil minder goed te zien dan anders tegen deze tegenstander. Ik voel me nu echter bevrijd.”

In de strijd om een plaats in de finale komt de fysiotherapeute donderdag uit tegen de Britse Savannah Marshall, de wereldkampioene van 2012. Fontijn won vorig jaar twee keer van haar Engelse rivale, onder meer bij de Europese Spelen in Bakoe, waar ze de titel veroverde.

,,Vooraf dacht ik dat de rest van het toernooi me geen bal meer zou interesseren als ik het olympische ticket eenmaal op zak had, maar daar kijk ik nu toch anders tegenaan”, bekende Fontijn, die in 2014 het WK met brons afsloot. ,,Ik ben nu dicht bij de wereldtitel, maar er wachten nog zware tegenstanders. Eerst Marshall, die hier heel goed op dreef is, en hopelijk daarna de Amerikaanse Claresa Shields, de nummer één van de wereldranglijst. Die ervaring kan ik op weg naar Rio nog goed gebruiken.”

Bij het olympisch kwalificatietoernooi vorige maand in Turkije kon Fontijn de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. Ze verloor in de eerste ronde als nummer één van de plaatsingslijst verrassend op punten van de ongeplaatste Ierse tiener Christine Desmond.

Bij hetzelfde toernooi in Samsun pakte Müllenberg zilver in de klasse tot 81 kilogram. Daarmee kwalificeerde de Tukker zich als eerste Nederlandse bokser sinds Barcelona 1992 voor de Olympische Spelen. Destijds leidde bondscoach Hennie van Bemmel Orhan Delibas naar olympisch zilver. Met Fontijn erbij heeft Oranje in Rio nu twee deelnemers aan het olympisch bokstoernooi.

,,We gaan met één vrouw en één man naar Rio," stelde Van Bemmel vanuit Astana vast. ,,Dat is geweldig!’’

Het vrouwenboksen staat sinds de vorige Spelen op het olympische programma. Er wordt in drie gewichtsklassen gestreden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.