Met de komst van Peter Leeuwenburgh heeft FC Groningen de opvolger van Sergio Padt officieel binnen. De 27-jarige doelman van Cape Town City FC tekent voor twee seizoenen bij de Trots van het Noorden met een optie op nog eens twee jaar.

Bronnen binnen FC Groningen bevestigden eerder deze week al dat Leeuwenburgh in het Noorden was om de laatste details van zijn nieuwe contract glad te strijken en medisch gekeurd te worden. Dat traject is met succes afgerond. De door Ajax opgeleide, bijna twee meter lange keeper is inmiddels teruggevlogen naar Zuid-Afrika, waar hij met zijn club nog competitieverplichtingen heeft.

Een van de betere keepers van Zuid-Afrika

Leeuwenburgh staat te boek als een van de betere keepers op het hoogste Zuid-Afrikaanse niveau. In 2019 werd hij voorgedragen als beste doelman van de Premier Soccer League en als keeper van het Zuid-Afrikaanse bekertoernooi. Die laatste prijs won hij, onder meer omdat hij twee strafschoppen stopte in de finale.

In Nederland doorliep de in het Zuid-Hollandse Heinenoord geboren Leeuwenburgh de jeugdopleiding van Ajax. In totaal stond hij veertien jaar lang onder de lat bij de Amsterdammers. In de tussentijd kwam hij één seizoen op huurbasis uit voor FC Dordrecht, maar dat werd geen succes. Hij keepte ook in verschillende nationale jeugdelftallen. Door zware concurrentie kwam het bij Ajax nooit tot een doorbraak, waarop hij in 2018 naar Kaapstad vertrok met zijn vriendin Romy Burger, een verdienstelijk hockeyster.

Flink wat huiswerk verricht

Volgens technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen is er heel wat huiswerk aan de komst van Leeuwenburgh vooraf gegaan. ,,We wisten dat het niet gemakkelijk zou worden om een doelman van het kaliber Sergio Padt te vervangen’’, vertelt Fledderus. Bij FC Groningen wordt een keeper bijvoorbeeld geacht voetballend goed mee te kunnen komen. Hij moet een bal over grote afstand bij een van de aanvallers op de stropdas kunnen leggen.

,,We hebben gekeken waar keepers bij ons mee te maken krijgen en vervolgens de opties langs die lat gelegd’’, vertelt Fledderus. ,,Uiteindelijk kwamen we van een longlist tot een lijstje met een paar namen, waarover we intern discussie hebben gevoerd en alle plussen en minnen op een rijtje hebben gezet. Onze scoutingsafdeling en keeperstrainer Sascha Marth hebben aan dat traject een belangrijke bijdrage geleverd.’’

Het perfecte plaatje

Leeuwenburgh paste uiteindelijk perfect in het plaatje. ,,Hij heeft een mooie lengte, is rustig en stabiel, kan goed meevoetballen en coacht zijn teamgenoten goed’’, somt Fledderus de pluspunten van zijn nieuwe doelman op. ,,Wij vinden het bovendien een pre dat hij een Nederlandse jongen is.’’

Dat de naam Leeuwenburgh bij het grootste deel van de achterban niet helder op het netvlies zal staan, vindt Fledderus wel verklaarbaar. ,,Dat zal te maken hebben met het feit dat hij de laatste jaren bij Cape Town City FC speelde. Hij heeft zich daar uitstekend ontwikkeld.’’ Fledderus heeft dat met eigen ogen aanschouwd, want de technisch directeur is er in het diepste geheim tien dagen tussenuit geweest om de verrichtingen van de nieuwe sluitpost met eigen ogen te aanschouwen. Ook sprak hij mensen van de Kaapstadse club over Leeuwenburgh. ,,Hij heeft een uitstekende indruk op mij gemaakt’’, onderstreept Fledderus nog maar eens zijn overtuiging dat hij met zijn laatste aanwinst de juiste opvolger voor de naar het Bulgaarse Ludogorets vertrekkende Padt denkt te hebben gevonden.

‘Zeker weten goed genoeg voor subtop eredivisie’

Ook oud-Ajax-doelman en Zuid-Afrikaan Hans Vonk toonde zich eerder deze week al positief over Leeuwenburgh. ,,Hij is al jaren een van de beste keepers in de hoogste league van Zuid-Afrika. Die kan je vergelijken met de onderkant en de middenmoot van de eredivisie. Een uitstekende keeper, opgeleid door Ajax en met een prima lengte’’, zo liet de voormalige doelman zich op de website van Veronica Inside uit over Leeuwenburgh. ,,Hij is zeker weten goed genoeg voor de subtop van de eredivisie.’’

Met de komst van Leeuwenburgh is een deel van het keepersvraagstuk van FC Groningen opgelost. Naast het vertrek van Padt zal de club vermoedelijk ook weer afscheid nemen van de van Djurgarden gehuurde Noorse doelman Per Kristian Bratveit. FC Groningen heeft een optie tot koop, maar de 25-jarige Scandinaviër wist op de training nog niet te overtuigen. Doelman Jan Hoekstra staat ook nog bij FC Groningen onder contract voor volgend seizoen. Hij wordt op dit moment verhuurd aan Roda JC om ervaring op te doen. Het is nog ongewis hoe de toekomstplannen er voor de jonge doelman uit Hoogezand uit zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport