Olfert Molenhuis heerst op de Hondsrug

Olfert Molenhuis heeft de tiende uitgave van de Run van Gieten over tienduizend meter gewonnen. De loper uit Assen wist een verschil van één minuut te maken met zijn directe achtervolger Arjan Marchand. Saffira Kiewiet excelleerde in de vrouwenwedstrijd.

Olfert Molenhuis mag dan een punt achter zijn topsportloopbaan hebben gezet, in de regio is hij nog steeds een klasse apart. Zaterdagavond bleek dit nog eens weer in de Run van Gieten. In de beginfase had hij nog gezelschap, maar eenmaal warmgedraaid ging de Assenaar aan de haal.

Marchand tegen Molenhuis

De tien kilometer van de Run van Gieten omvat een aanloopronde van anderhalve kilometer door het dorp plus een grotere lus van achtenhalve kilometer langs het Zwanemeerbos en door het waterwinninggebied Breevenen, waar de stevige en koude noordwestenwind vrij spel had.

In het korte rondje vonden Molenhuis, Arjan Marchand, Freek Hoolsema, Henk Kramer en Jan Stuursma elkaar. Kort na dit rondje viel de kopgroep uiteen. Marchand kon Molenhuis nog het langst volgen, maar in de derde kilometer moest ook hij afhaken.

‘Ik wil mijn grenzen wel eens verleggen’

De loper uit Groningen had dit ingecalculeerd. ,,Ik weet dat ik hem niet kan houden. Hij loopt verschrikkelijk hard. Erg fijn dat ik drie kilometer bij hem kon blijven”, sprak hij. Winnaar Molenhuis was tevreden over zijn optreden. ,,Ik train wekelijks tachtig tot honderd kilometer minder dan in mijn topsporttijd. Ik vind het aardig om de rest voor te kunnen blijven, maar heb ik een slechte dag, dan wordt het zwaar.’’ Freek Hoolsema kwam bijna twee minuten na Molenhuis als derde over de eindstreep op de Gieter Brink. ,,Dit was het maximaal haalbare”, stelde hij.

Bij de vrouwen pakte de krachtig lopende Saffira Kiewiet onmiddellijk de kop en stond deze niet meer af. Volgens eigen zeggen had ze nog wel sneller gekund. ,,Ik denk wel een halve minuut, maar noodzakelijk was dit niet.” Kiewiet gaat de komende tijd kijken of de marathon iets voor haar is. ,,Ik wil mijn grenzen wel eens verleggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.