Olympia's Tour beleeft spectaculaire openingsrit in Assen

De spectaculaire eerste etappe in Olympia’s Tour werd gewonnen door de Deense beloftenkampioen Julius Johansen van Team Coloquick.

 Hij versloeg in Assen Ide Schelling (SEG Racing Academy) in de sprint. De Duitser Max Kanter won de sprint in het peloton.

Rond het middaguur vertrokken 119 renners uit Assen, waar de start plaatsvond bij het Nassau College. Daar was de hoop gevestigd op een goede dag van oud-leerling Danny van der Tuuk, maar de renner van Metec kwam niet verder dan de 23ste plaats.

David Dekker draagt bergtrui

Er was wel ander noordelijk succes in de eerste etappe van Olympia’s Tour. David Dekker, de zoon van oud-profrenner Erik Dekker, won in Gieten de bergsprint en werd daarmee de eerste drager van de bergtrui. Hartthijs de Vries uit Kollum pakte de blauwe trui, want de renner van NWVG was op plaats 21 de beste clubrenner.

Op het plein van het Nassau College presenteerden de ploegen zich aan het publiek, dat echter niet in groten getale op kwam dagen. Alleen een groep leerlingen van het Nassau College volgde de presentatie, maar ondanks verwoede pogingen van de speaker kwam de sfeer er niet echt in.

Stevige wind zorgt voor verrassend koersverloop

Het ging natuurlijk ook niet om de ploegenpresentatie, maar om de etappe zelf, die de renners over 127 kilometer van Assen naar Assen leidde. Vooraf werd een relatief saaie etappe verwacht, omdat de renners alleen maar over vrijwel vlakke wegen zouden koersen en dus leek een massasprint onvermijdelijk.

De stevige wind zorgde echter voor een heel ander koersverloop. Al na vijf kilometer brak het peloton in tweeën en dat leidde tot verbeten gezichten bij de achtervolgende groep, die uit alle macht probeerde weer terug te keren bij het peloton. Dat lukte, maar de status quo was slechts van korte duur.

Meerdere groepjes probeerden weg te komen, maar veelal zonder succes. De Belg Lionel Taminiaux van Ago-Aqua Service ging er in zijn eentje vandoor en pakte vijftig seconden op het peloton.

 Ook zijn vluchtpoging hield geen stand en toen barstte pas het echte vuurwerk los. De wind had vrij spel op de open stukken en joeg het peloton in meerdere stukken uiteen.

Johansen en Schelling ontsnappen uit kopgroep

Met de wind als extra tegenstander werd er door de renners angstvallig naar de lucht gekeken, want de donkere wolken boven het peloton beloofden weinig goeds. Er kon echter opgelucht adem gehaald worden, want een regenbui bleef de renners bespaard.

In alle chaos ontstond uiteindelijk een kopgroep van acht man, waaruit enkele kilometers voor de finish Julius Johansen en Ide Schelling demarreerden.

Johansen bleek op de wielerbaan in Assen de sterkste in de sprint, ook tot zijn eigen verbazing. ,,Ik had niet verwacht dat ik de sprint zou winnen, omdat ik veel kopwerk had verricht en bovendien niet in mijn beste vorm verkeerde. Pas toen ik als eerste de laatste bocht doorkwam, begon ik in de overwinning te geloven.”

Woensdag staat er in Olympia’s Tour opnieuw een etappe in Drenthe op het programma over 159 kilometer van Emmen naar Emmen.

Uitslag

1. Julius Johansen (Den.), 2. Ide Schelling (Ned), 3. Max Kanter (Dui.), 4. Niklas Markl (Dui), 5. Jonas Castrique (Bel.), 21. Hartthijs de Vries (Kollum), 23. Danny van der Tuuk (Assen)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.