Olympisch kampioene Esmee Visser schaatst vanaf komend seizoen voor het Gronings getinte Team Iko. De 24-jarige specialiste op de lange afstanden tekent een contract voor twee seizoenen, tot en met de Winterpelen van Peking, en komt daarmee onder meer in een team met tweevoudig olympisch kampioene Jorien ter Mors.

Het voelt een beetje als terug naar haar roots, voor Esmee Visser. Schaatsen in een team waar de onderlinge sfeer van groot belang is. Waar niet de grootste middelen zijn, maar wel saamhorigheid heerst. ,,Ik denk dat ik in deze ploeg de onbevangenheid, het plezier en vertrouwen weer terug kan krijgen zoals ik dat in het jaar van de Olympische Spelen had”, zegt Visser telefonisch.

,,Erwin ten Hove is ook een goede vriend van Remmelt Eldering.” De Groninger Ten Hove is samen met zijn broer Martin trainer bij Iko. Onder Elderings leiding werd Visser twee jaar geleden olympisch kampioen. ,,Erwin heeft net als Remmelt een bepaalde humor en grapjes, waarbij ik me ontspannen voel. En Martin ken ik nog van de tijd dat ik stagiair was bij team Plantina. Ik weet een beetje hoe hij is en vertrouw hem. Die ontspannen sfeer die zij uitstralen, vind ik heel fijn.”

Visser is geen schaatsdiva. Ze is ook geen prototype topsporter. Laat haar af en toe naast het sporten studeren, dan voelt ze zich fijn. In Pyeongchang bij de Winterspelen hield Eldering haar bewust een beetje afgeschermd van verwachtingen van de buitenwacht. Ze is een perfectionist - ,,ja, verschrikkelijk” -, legt zichzelf vaak hoge druk op. Extra druk van buitenaf werkt bij Visser averechts, evenals een keurslijf van het standaard topsportersleven.

,,Dit is een groep waarbij ik denk dat iedereen mij accepteert zoals ik ben. Er zitten ook mensen bij met wie ik vaker in het team gezeten heb. Jonkies, maar ook Jorien, Letitia en Jan (Ter Mors, De Jong en Blokhuijsen, red.) met al hun ervaring, waar ik nog veel van kan leren. Dat zorgt voor de balans tussen degenen die echt móéten presteren en degenen die mógen presteren.”

Uithangbord

De afgelopen jaren maakte Visser deel uit van de profploeg van Talentned. Het team, met daarnaast Ireen Wüst binnen de gelederen, was het uithangbord voor een stichting die zich richt op talentontwikkeling in de sport. ,,We wisten ruim op tijd dat zij zouden stoppen met de profploeg, dat was altijd al hun bedoeling.”

Lange tijd leek het ideaalscenario voor Visser als volgt: een nieuwe partij vinden voor sponsoring en door met hetzelfde team. Of in ieder geval samen met Wüst, met wie ze het goed kan vinden. Totdat Wüst tijdens het laatste schaatsweekeinde van vorig seizoen bekendmaakte in de nadagen van haar carrière over te stappen naar de sprintformatie van Reggeborgh.

Visser: ,,Dat kwam voor mij rauw op mijn dak. Ik moest een soort van opnieuw beginnen, alles weer naast elkaar leggen: wat zijn dan mijn opties? Ik snap Ireens keuze volledig, zou zelf als ik tien jaar verder was geweest met mijn carrière waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan, maar het kwam wel hard bij mij binnen. Ik dacht echt: oké, en nu?”

Eigen ploeg

Het oprichten van een eigen ploeg werd besproken. ,,Maar diep van binnen wist ik eigenlijk al dat ik dit niet wilde.” Veel topschaatsers liggen vast bij andere ploegen. ,,Dan was het het team van Esmee Visser geworden, was ik de kopvrouw. Daar had ik eigenlijk niet zo’n trek in, in al die druk. In een sponsor die erin stapt en resultaten wil zien. Als ik de enige ben die op een WK een medaille kan verdienen, ligt alle druk ook op mij. Daar heb ik nu nog niet zo’n behoefte aan. En ik vind het ook niet fijn als teamgenoten denken dat ze voor mij moeten rijden.”

Iko is geen grote, vermogende schaatsploeg van het kaliber van Jumbo-Visma en Reggeborgh. ,,Zij hadden niet het budget om mij van een salaris te voorzien, maar Infestos, de sponsor van Talentned, wordt mijn privésponsor. Ik heb in de afgelopen twee jaar een goede band opgebouwd met ze. Dankzij hen kan ik aansluiten bij Iko.”

Visser heeft inmiddels haar studie farmaceutische wetenschappen weer opgepakt. Dat is wennen, maar tegelijkertijd uitdagend. Voor de Winterspelen van Peking wil ze klaar zijn. ,,De afgelopen jaren miste ik mijn studie een beetje. Ik hunkerde er aan het einde van het seizoen echt naar om dat weer op te pakken. Bij Iko zijn er rijders die ook naar school gaan, daar word je niet raar aangekeken als je een keer aan je studie zit in plaats van gaat rusten in de middag. Ik vind het fijn om naar een team te gaan waar niet alles tot in het perfecte moet, maar ze weten dat ook met weinig middelen grootse dingen bereikt kunnen worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport