Olympische vlam voor Rio 2016 ontstoken

De olympische vlam voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro (5-21 augustus) wordt donderdag kort voor het middaguur ontstoken. Dat gebeurt tijdens een traditionele ceremonie tussen de ruïnes in het oude Griekse stadje Olympia. Bij de plechtigheid zal de Griekse president Prokopis Pavlopoulos één van de eregasten zijn.

De Griekse turner Lefteris Petrounias mag het eerste stukje met de olympische vlam lopen. Hij veroverde vorig jaar in Glasgow de wereldtitel aan de ringen. De 25-jarige Griek draagt de toorts over aan de Braziliaanse oud-volleyballer Giovane Gávio, die in 1992 en 2004 olympisch goud won met zijn land.

Het olympisch vuur maakt eerst een tochtje door Griekenland en wordt op 27 april overgedragen aan de organisatoren van Rio 2016. Een week later, op 3 mei, begint de vlam vanuit de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan een lange reis door het gastland van de Spelen. Zo'n 12.000 mensen zullen een stukje met de vlam lopen, de laatste op 5 augustus bij de openingsceremonie in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.