Ontdekker van Dusan Tadic gaat FC Emmen adviseren bij jacht op vers talent

Grads Fühler: "Scouten is soms ook een beetje geluk hebben." Foto: FC Emmen

FC Emmen heeft Grads Fühler aan zich weten te binden als technisch adviseur van het scoutingsapparaat. De voormalige talentenspeurder van FC Groningen staat onder meer te boek als de ontdekker van Dusan Tadic en Luis Suarez.

Fühler (58), in de jaren tachtig en negentig speler van onder andere PEC Zwolle, Emmen en Veendam, heeft zijn sporen verdiend in de scoutingswereld. Jarenlang was hij in vaste dienst van FC Groningen en haalde hij talenten naar het Noorden die soms uitgroeiden tot grote namen in het internationale voetbal.

Vertrouwensband

Zo zette hij FC Groningen op het spoor van Luis Suarez, scoutte hij spelers als Marcus Berg , Maikel Kieftenbeld, Tim Matavz en Andreas Granqvist en tekende hij voor de komst van Dusan Tadic. Daarbij bleek Fühler niet alleen oog voor talent te hebben, maar wist hij ook een vertrouwensband met spelers op te bouwen waarmee hij de concurrentie wist af te troeven.

Zo kon Tadic, voordat hij naar FC Groningen kwam, ook kiezen uit lucratieve aanbiedingen van CSKA Moskou, Sampdoria, Sporting Gijon en Olympique Marseille. Volgens toenmalig FC Groningen-directeur Hans Nijland was het Fühler die destijds de doorslag gaf om Tadic toch naar de Euroborg te dirigeren. De Groningers verkochten de aanvaller een paar jaar later voor miljoenen aan FC Twente.

Peru en de Balkan

Vanaf 2012 vestigde Fühler, die voor drie jaar heeft getekend bij FC Emmen, zich als zelfstandig scout in Peru om het Zuid-Amerikaanse continent af te grazen voor Udinese en FC Groningen. De laatste jaren zat de speurder in Zagreb en richtte hij zich voornamelijk op de Balkan, maar speelde hij bijvoorbeeld ook nog een bemiddelende rol in de komst van de huidige smaakmakers van de Drenten, de Peruanen Sergio Pena en Miguel Araujo.

Naast Fühler, die dus als technisch adviseur van het scoutingsapparaat aantreedt, behoren ook Jan Korte en Fühlers zoon Jordy tot de scoutingsstaf die op zoek gaat naar talent voor de Drentse eredivisionist. Korte, die al sinds 2015 scoutingswerkzaamheden verricht voor FC Emmen, is actief op de binnenlandse markt. Jordy Fühler, die voor twee jaar heeft getekend, neemt de competities in West-Europa onder zijn hoede. Voorzitter Ronald Lubbers heeft de technische zaken in beheer en zal voor aansturing van het scoutingsapparaat zorgen. Bij een scoutingsvergadering schuift ook hoofdtrainer Dick Lukkien aan.

menu