Onze man in Pyeongchang: Hartverwarmend welkom in ijzig Zuid-Korea

De Olympische Winterspelen 2018 gaan vrijdag van start in Zuid-Korea. Sportverslaggever Johan Stobbe houdt ons vanuit Pyeongchang en Gangneung op de hoogte van alles op en rond de spelen.

Angst en beven was het niet, daarvoor waren de ervaringen vorig jaar in Pyeongchang en Gangneung, daar waar de olympische ijssporten de komende weken plaatsvinden, te goed. Maar de gedachten gingen maandag wel even terug naar vier jaar geleden.

Toen streken we laat op de Russische avond neer in Sotsji. Nee, een kamer was nog niet beschikbaar. Maar die zou weldra klaar zijn. Wat bleek: terwijl wij bij de incheckbalie stonden, legden bouwvakkers de laatste hand aan de kamer.

Het voegsel zat nog op de muren, gordijnen vielen van het plafond en een elektricien moest er aan te pas komen om de permanent brandende bouwlamp in mijn kamer uit te schakelen.

Best georganiseerde winterspelen ooit

Nee dan Zuid-Korea. Dit konden wel eens de best georganiseerde winterspelen ooit worden. Op het vliegveld stond maandagavond een leger vrijwilligers te wachten. Binnen een mum van tijd hing mijn accreditatie om de nek. Als een vrijwilliger die kaart ziet, trekt hij of zij meestal een korte sprint. Zet in schaatsstad Gangneung een vragend gezicht en uit alle hoeken komen vrijwilligers tevoorschijn. ‘Komt u maar mee meneer, dan wijs ik u de plek waar uw treinticket klaarligt’. ‘Welkom meneer en sorry dat ik uw naam zo gek uitspreek’. ‘Komt u maar mee meneer, dan wijs ik uw plek in de trein. U heeft twee stoelen, een voor u en een voor uw koffer’.

En zo ging het de hele dag hoor. De Koreaanse gastvrijheid is hartverwarmend. Dat is mooi meegenomen, want buiten is het ijzig koud. Zeker in de bergen, waar het kwik ’s nachts tot ver onder het vriespunt daalt. Eindelijk, want zowel acht jaar terug in Vancouver als vier jaar geleden in Sotsji voelde het als lentespelen vanwege de warme temperaturen.

Olympische sfeer

Heerlijk om weer in de olympische sfeer te vertoeven. Op Schiphol hing hij al toen snowboardster Cheryl Maas en schaatsers Ronald Mulder en Kai Verbij ook in het vliegtuig stapten. De vertraging vanwege bevroren toiletleidingen hoort eigenlijk ook gewoon bij de winterspelen. Lekker koud.

En toch was er een beetje angst na de slopende, lange reisdag richting olympisch Pyeongchang en Gangneung. Want zouden de kamers deze keer wel op tijd klaar zijn? Een jaar geleden stond alleen het geraamte van de immense woontorens.

Ingepakt in plastic

Maar op Koreanen kun je bouwen. De openzwaaiende deur bood me toegang tot een kraakhelder appartement. Smetteloos. En dat willen ze graag zo houden ook. De gehele keuken is nog ingepakt in plastic en ook sommige kastjes zijn nog bedekt met folie. Op alle lichtknoppen zit plakplastic.

Ach, dan zelf maar even de bouwvakkers helpen. Het eerste keukenkastje zou ik net ontdoen van de beschermfolie toen mijn oog op een briefje viel. Graag laten zitten om beschadigingen te voorkomen. Na de spelen gaat ons appartement in de verkoop. Liefst zonder olympische aandenkens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.