Onze man in Pyeongchang: Het Norovirus ligt op de loer

Bij Olympische Spelen is alles anders dan normaal. Je hoeft nergens van op te kijken. Dat er in de hal richting de immense ontbijtzaal robots rondrijden die het meest recente weerbericht op de vloerbedekking projecteren is voor de gemiddelde Koreaan de gewoonste zaak van de wereld.

Maar sommige Koreaanse gebruiken wekken toch automatisch een lach op. Bij het betreden van de eetzaal sommeerde een dame met een mondkapje mij vriendelijk om mijn handen op te houden. Met een plantenspuit spoot ze een vloeibaar goedje op mijn handpalmen.

Ik knikte vriendelijk en wreef het spul uit. Een desinfecterend goedje. Een halve dag later begreep ik waarom. Vanuit de bergen op drie kwartier rijden van ons hotel in Gangneung is het zeer besmettelijk Norovirus uitgebroken. En dat moet zo ver mogelijk weg blijven.

Plantenspuit

Handjes wassen wanneer het maar mogelijk is en wanneer niet dan is er altijd wel een vrijwilliger die even wil helpen met een plantenspuit. Of ze pompen gewoon pure zeep op je handen. Eerst wassen, daarna mag de rugzak pas door de scanner.

Diarree en buikpijn, het zijn de symptomen van het virus. Even dacht ik dinsdagavond dat ik het ook te pakken had. Maar waarschijnlijk was de deep fried chicken bij de lokale Koreaan toch de oorzaak, want woensdagochtend was alles weer als vanouds.

Onleesbare menukaarten

Het eten is nog wel een dingetje. Heel Gangneung lijkt voorbereid op de Winterspelen, alleen voor de restauranteigenaren komen de hordes buitenlandse gasten toch nog als een verrassing. Te weinig voorraad, helemaal geen voorraad of onleesbare menukaarten.

Dinsdagavond zaten we met zijn zevenen in een Koreaanse tent waar het delen waarschijnlijk is uitgevonden. Alle gerechten werden keurig als shared food op tafel gezet. Mijn Koreaanse schnitzell ging keurig in stukjes. Delen maar. De pittige soep van mijn tafelgenoot kwam met zeven schaaltjes en evenveel lepels en ook de kipsalade moest eerlijk worden gedeeld.

De lunch genoten we eerder op de dag in een familiezaakje ergens downtown Gangneung. Een smoezelig handgeschreven blaadje werd ons in de handen geduwd. Hoezo wapenen tegen het Norovirus? En drinken? Nee, daar deden ze niet aan. Een glaasje kraanwater, for free, werd ons aangeboden. Nee dank je, je moet het lot ook niet teisteren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.