Open dag FC Groningen: Met de sfeer in de groep zit het wel goed

De belangrijkste conclusie van de open dag van FC Groningen zondagmiddag: met de sfeer in de spelersgroep lijkt het wel goed te zitten. En ook bij de jongste fans zit het FC-gevoel wel goed.

‘Er zit gewoon een oventje in!’’ Een jochie van een jaar of 10 kijkt z’n ogen uit als hij door de spelersbus van FC Groningen loopt die voor het Hitachi Capital Mobility Stadion (ja ja...) staat opgesteld.

Sergio Padt krijgt luidste applaus bij spelerspresentatie open dag FC Groningen
Lees verder

Voor de rest is het toch vooral gewoon een bus. Wielen. Stoelen. Een stuur. Maar ja, het is wel de bus waarin Sergio Padt, Mimoun Mahi, Ritsu Doan en al die andere groenwitte helden er eens in de twee weken op uit trekken. En die wil je toch van binnen zien op de Open Dag van FC Groningen.

Schoenen gesigneerd door Padt

Voetbalschoenen die gedragen en gesigneerd zijn door Sergio Padt, die wil je hebben. De rij voor de stand van de Junior Club van de FC is dan ook het drukst: daar zijn de schoenen te winnen als je je laat registreren. Maar ook alle andere standjes rondom het stadion trekken veel bekijks van met name de jongste generatie FC Groningen-supporters.

Gedold worden door een pannaspecialist, een bal tegen een klittebandwand aanschieten en daarmee een knuffel in groenwit FC-tenue scoren, ballen zo snel mogelijk tegen een vlak dat oplicht in een muurtje aanschieten, een potje FIFA spelen, het kan allemaal.

De jongens van de fanatieke Noordtribune zijn van de oude stempel: klassiek blikwerpen, maar dan wel met één blik in het stapeltje waar het logo van sc Heerenveen op staat.

Zeefuik: Mike is gek man!

De spelers vormen de hoofdmoot

Het is natuurlijk het bijprogramma, want op de open dag draait het om de spelers. Als die om 14.00 uur worden gepresenteerd in het stadion, zit de hoofdtribune goed vol.

Deze keer komen de spelers niet door de spelerstunnel het veld op, maar maken ze al high fivend een gang door het publiek. Ze doen dit op de tonen van een nummer dat door henzelf is uitgekozen. Het leert ons dat de spelers van FC Groningen vooral van hiphop houden.

 Jesper Drost is na een speler of zes de eerste die voor wat anders kiest: hij betreedt het veld terwijl er snoeiharde hardstyle uit de boxen komt. Reservekeeper Kevin Begois bedient de wat oudere generaties en steelt de show met Tom Jones z’n It’s Not Unuasal.

Wie is de sfeermaker?

Als Sergio Padt als laatste het veld betreedt – hij krijgt vanmiddag het meeste applaus – staat de voltallige selectie voor het seizoen 2018/2019 op het veld. Nadat ook de technische staf zich meldt, is het aan FOX Sports-presentator en oud-jeugdspeler van FC Groningen Neal Petersen om de spelers en trainers aan een vragenvuur te onderwerpen. Er wordt gedold: met de sfeer binnen de ploeg lijkt het wel goed te zitten.

Over sfeer gesproken: op de vraag van Petersen aan Deyovaisio Zeefuik wie de sfeermaker van het team is, is hij duidelijk. Dat is Mike te Wierik. ,,Mike is gek man!’’ Petersen snelt naar Te Wierik. Klopt dat? ,,Zou kunnen’’. Stilte. Hij zal het sfeer maken wel voor in de kleedkamer bewaren…

Als Sergio Padt het veld betreedt, krijgt hij het meeste applaus

Daar gaan de spelers weer heen om zich van tenue weer in trainingskleding te hijsen, maar niet nadat ze na een rondje langs de tribunes weer de nodige high fives hebben uitgedeeld.

Opmaat voor mooi seizoen?

Ze maken zich op voor de handtekeningen- en fotojacht die daarna rondom het stadion volgt. Mimoun Mahi ziet tijdens de rondgang een jong meisje in een Groningen-tenue op de arm bij haar moeder.

Ze steekt haar hand niet uit voor een high five. Mahi keert terug bij haar, kijkt d‘r met een brede glimlach om z’n mond aan en houdt z’n hand omhoog: ,,High five?’’ Nee. Ze deinst terug. Ze durft niet. Iedereen lacht; Mahi het hardst.

Het tekent de sfeer vanmiddag. Als die positiviteit en vrolijkheid straks op het veld ook tot uiting komt, kan het weleens een mooi seizoen worden onder de nieuwe trainer Danny Buijs.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.