Opluchting groot bij FC Groningen na eerste thuiszege

De opluchting in het kamp van FC Groningen was groot toen scheidsrechter Dennis Higler de wedstrijd tegen AZ naar het verleden blies. De 2-0 zege waarmee de equipe van trainer Ernest Faber afsloot was de eerste dit seizoen in eigen stadion en de tweede in deze competitie.

De Groningers waren door de aanhoudend slechte resultaten ver afgegleden op de ranglijst, en hadden een overwinning broodnodig om niet nog verder achterop te geraken. Halverwege leidde FC Groningen met 2-0. Bryan Linssen zette de thuisclub uit een voorzet van Hans Hateboer op voorsprong, en de schutter van de 1-0 stond vlak voor de pauze aan de basis van het tweede doelpunt. Tom van Weert kopte schitterend raak.

FC Groningen trad AZ tegemoet met een klassiek 4-4- 2-systeem. Met op het middenveld Simon Tibbling en Albert Rusnák aan de buitenkanten, Tom Hiariej en Ruben Jenssen centraal en met Linssen en Van Weert als spitsenkoppel.

Na een uur kreeg Van Weert en goede kans zijn tweede en FC Groningens derde doelpunt te maken. Uit een voorzet van Hateboer had hij de bal voor het inkoppen, maar hij miste hem volledig.

AZ kon aanvallend geen vuist maken. Met een dubbele spitsenwissel – Wout Weghorst en Robert Mühren erin, Fred Friday en Ron Vlaar eruit – probeerde trainer John van den Brom daar halverwege de tweede helft verandering in te brengen. De ingrepen sorteerden niet het beoogde effect.

FC Groningen bleef gemakkelijk overeind, de 2-0 voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.