Lieke Martens laat de Kosovaarse  Modesta Uka haar hielen zien.

Oppermachtige Oranjeleeuwinnen rollen Kosovo opnieuw op met 6-0; weer hattrick voor Katja Snoeijs

Lieke Martens laat de Kosovaarse Modesta Uka haar hielen zien. Foto Maurice van Steen

Opnieuw legde Nederland Kosovo met 6-0 over de knie. De Oranjeleeuwinnen boekten hun tiende zege in de kwalificatiereeks voor het EK. Met wederom een hattrick van Katja Snoeijs.

De Nederlandse voetbalvrouwen behaalden dinsdagavond tegen Kosovo hun tiende overwinning in evenzoveel kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap, dat in 2022 in Engeland wordt gehouden. De Oranjeleeuwinnen hadden zich eerder na de overwinning op Estland al voor het EK geplaatst, maar deden tegen het zwakke Kosovo opnieuw hun plicht. Net als eerder uit in Pristina werd het thuis in Breda in de afsluitende wedstrijd een afgetekende 6-0 zege.

Indrukwekkende cijfers

De vrouwen van de afwezige bondscoach Sarina Wiegman, die wegens privé-omstandigheden werd vervangen door haar assistent Arjan Veurink, kunnen na de kwalificatie indrukwekkende cijfers overleggen. Zo leverden de tien kwalifictieduels voor het EK dus dertig punten op, terwijl er gemiddeld per wedstrijd bijna vijf keer werd gescoord. Daar mogen echter nog niet al te veel optimistische conclusies voor de toekomst aan worden verbonden. Daarvoor was de tegenstand in de poule van Kosovo, Estland, Turkije, Rusland en Slovenië te pover.

Echt sterke landen

Nederland boekte in ieder geval tegen deze tegenstanders, die vaak massaal verdedigden, zege op zege. En meerdere keren met leuk en goed spel. Maar of de Oranjeleeuwinnen goed genoeg zijn om volgend jaar op de Olympische Spelen hoge ogen te gooien, moeten we afwachten. Daarvoor moet er eerst geoefend worden tegen echt sterke landen, zoals Engeland, Frankrijk, Noorwegen of Duitsland. Dan wordt pas duidelijk hoe de Oranje-voetbalvrouwen ervoor staan. Het oefenduel vorige week vrijdag tegen wereldkampioen Verenigde Staten, een rematch van de verloren WK-finale, werd in ieder geval wederom met 2-0 verloren. Nederland kon tegen de sterke Amerikanen geen vuist maken en kwam nauwelijks aan een fatsoenlijke aanval toe.

Geen strafschop

Dat lukte dinsdagavond tegen Kosovo natuurlijk wel, al duurde het tot na rust voordat de Oranjeleeuwinnen het net van de bezoekers vonden. Voor rust stuitte Oranje, dat de geblesseerde Hoogeveense Vivianne Miedema miste en vaste krachten Jackie Groenen, Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen, Dominique Janssen en Daniëlle van de Donk op de reservebank had zitten, telkens op de toen nog hechte defensie van Kosovo. Al had de nieuwe inwoonster van Emmen, Sherida Spitse, pech dat er geen strafschop werd toegekend toen haar schot in het strafschopgebied met de hand werd gekeerd.

Winkeluitje

Of een winkeluitje voor het duel van de Kosovaarse vrouwen nu wel of niet invloed had, de bezoekers oogden in de tweede helft steeds vermoeider. Onder leiding van een dartelende Lieke Martens en een ijzersterke Jill Roord stortte het verzet van Kosovo snel in. Oranje met de wat minder ervaren internationals Lize Kop, Inessa Kaagman, Katja Snoeijs en als invalster Joële Smits van PSV in de gelederen kwam al snel op een 1-0 voorsprong. Het doelpunt werd kort na rust gemaakt door Snoeijs. De speelster van het Franse Girondins de Bordeaux scoorde ook de 4-0 en 6-0 en maakte daarmee net als in de uitwedstrijd een hattrick.

Sherida Spitse geen topscorer

Roord scoorde het tweede Oranje-doelpunt fraai via een fraaie trap, terwijl Martens met een hard afstandsschot de 3-0 aantekende. Arsenal-speelster Roord scoorde de vijfde voor Oranje en haar tweede. Sherida Spitse was dicht bij haar elfde goal in de kwalificatiereeks, maar zag haar keiharde schot via keeper en lat weer het veld in stuitten. De geboren Friezin werd in de hele kwalificatiereeks als topscorer gepasseerd door de Belgische Tine De Caigny.

menu