De terugkeer van een aantal omstreden trainers in de turnzaal valt niet bij iedereen in goede aarde. De topturnsters zijn opgelucht dat ze weer naar Tokio 2021 toe kunnen werken.

Verbaasd is Stasja Köhler niet. Wel ‘hartstikke boos’ dat in opspraak geraakte turncoaches weer de trainingszaal in mogen. ,,Boos en teleurgesteld”, beschrijft ze haar gemoed. ,,Blijkbaar kun je in Nederland turnland jarenlang kinderen mishandelen en dan mag je na een onderbreking van vijf weken terug de zaal in.”

Zo reageerde de voormalige turnster op het nieuws dat gymnastiekbond KNGU het topsportprogramma voor de turnsters hervat. Met bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers, die een maand geleden door diezelfde bond op non-actief werden gezet, hangende het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport. Ook de clubcoaches Patrick Kiens (PAX Haarlemmermeer), Frank Louter en Wolther Kooistra (Turnz Amsterdam) en Nico Zijp (Flik-Flak Den Bosch) zijn vanaf morgen (onder voorwaarden) welkom in The Qube in Nijmegen. Dat wordt tot en met december het uitwijkadres voor de nationale selectie. Op neutraal terrein.

Het is een noodoplossing volgens technisch directeur Mark Meijer, die op Papendal het nieuws bekendmaakte. Tot teleurstelling van Köhler die jaren geleden in De Onvrije Oefening letterlijk al een boekje opendeed over misstanden in de turnsport. ,,Inmiddels hebben honderd turnsters hun verhaal gedaan. Over slaan, spugen, uithongeren, kleineren. En heeft dat dan geen consequenties?”

Binnenbrandjes

De commissie Olfers is pas gisteren aan de slag gegaan met een onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. De uitkomsten worden niet voor december verwacht. De afgelopen weken is Meijer druk bezig geweest om binnenbrandjes te blussen. De topturnsters voelden zich zonder topsportprogramma en zonder hun eigen coach in de steek gelaten, een jaar voor de uitgestelde Spelen van Tokio. De weerstand nam steeds grotere vormen aan. De tweelingzussen Sanne en Lieke Wevers wilden gewoon weer aan de slag met vader Vincent. Eythora Thorsdottir werkte intussen in Hoofddorp gewoon door met Kiens. Een opstand dreigde, bekende Meijer, als de bond niet snel met een oplossing zou komen.

,,Ik ben geschrokken van de heftigheid van de reactie van de turnsters. Er komt een enorme overlevingsdrang uit die sporters naar boven. Die begint met verdriet, gaat over in verbazing en eindigt met boosheid. ‘Het zal me toch niet gebeuren dat mijn olympische droom op deze manier verdwijnt’”, schetste Meijer. ,,In mijn rijke carrière was dit mijn slechtste maand ooit. Er zijn in deze zaak geen winnaars.”

Noodverband

Het aangelegde noodverband doet in zijn ogen en die van bondsdirecteur Marieke van der Plas ook recht aan de slachtoffers van fysieke en geestelijke mishandeling in het verleden. De afgelopen weken kwamen zo’n honderd meldingen los, vertelde Van der Plas. Een vraag of een uiting van zorg werd ook als melding genoteerd. Niet alleen de commissie Olfers gaat met de aantijgingen aan de slag, het Instituut Sportrechtspraak (ISR) zal zich buigen over individuele meldingen van misbruik. Als daar aanleiding toe is, kan een coach alsnog met onmiddellijke ingang uit het topsportprogramma worden verwijderd.

De KNGU zoekt nog naar een onafhankelijke waarnemer van buiten de turnsport die de centrale trainingen bij zal wonen. ,,We willen meer ogen in de zaal, om ons een spiegel voor te houden. Ik ga geen politieagent neerzetten van 9.00 tot 17.00 uur. Dat is niet aan de orde. Het is een trainingsprogramma. Van volwassen vrouwen die met hun coach aan de slag gaan.”

De bond wil de twee minderjarige internationals van TON Almelo (Sara van Disseldorp en Laura de Witt) niet uit hun thuissituatie halen. Zij blijven trainen in Almelo, maar zijn altijd welkom op de trainingen in Nijmegen. Dat geldt ook voor hun clubcoach Frank Louter. Hij is een van de trainers die beschuldigd zijn van grensoverschrijdend gedrag, onder meer in het boek van de oud-topturnsters Stasja Köhler en Simone Heitinga.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport