Oranje en de Nations League: wat betekent de groepswinst?

Door de late gelijkmaker van oud-FC Groningen-speler Virgil van Dijk verzekerde het Nederlands Elftal zich maandag tegen Duitsland (2-2) van de groepswinst in de Nations League. Maar wat heeft Oranje hier precies aan?

Hoewel dinsdagavond de laatste wedstrijden in de Nations League worden afgewerkt, is het Nederlands Eltal al klaar. Door de goede resultaten tegen Frankrijk en Duitsland liet het de twee landen achter zich in de poule.

Hoe zat het ook alweer?

De Nations League is een internationale voetbalcompetitie die om de twee jaar gespeeld wordt. Aan deze competitie doen de 55 Europese landen mee.

Deze 55 landen zijn op basis van de Europese ranglijst verdeeld over vier divisies: divisie A, B, C en D. Nederland zit in de hoogste divisie A. De zwakke broeders zitten in divisie D.

Zoals te zien is, bestaat elke divisie uit vier poules van drie of vier landen. Per divisie zijn er uiteindelijk vier groepswinnaars. In divisie A zijn dit Nederland (poule 1), Zwitserland (poule 2), Portugal (poule 3) en Engeland (poule 4).

Alle vier de divisies leveren dus vier groepswinnaars. Neem bijvoorbeeld divisie C. Stel: in deze divisie zijn Israël (poule 1), Finland (poule 2), Noorwegen (poule 3) en Servië (poule 4) groepswinnaar geworden. Zij promoveren in dat geval naar divisie B.

Bovendien spelen deze vier landen tegen elkaar om één ticket voor het EK 2020. In totaal zijn er in de Nations League dus vier tickets te verdienen voor het EK 2020. De overige tickets worden verdeeld in de reguliere EK-kwalificatiewedstrijden.

De landen die in de vier poules van divisie C laatste worden, degraderen naar divisie D.

Toch zijn er een aantal mitsen en maren, die in een eerder artikel werden besproken. Om het voor nu overzichtelijk te houden, laten we dit even buiten beschouwing. Dit is ruwweg de opzet van de Nations League.

Wat staat Oranje als groepswinnaar te wachten?

Door de 2-2 tegen Duitsland werd Oranje verrassend eerste in een poule met Duitsland en Frankrijk. Samen met de andere drie groepswinnaars uit divisie A (Zwitserland, Portugal en Engeland) speelt het Nederlands Elftal een finaleronde.

De finaleronde wordt in de zomer van 2019 gehouden in Portugal. Van 5 tot en 9 juni worden de wedstrijden gespeeld. Door middel van een halve finale, verliezersfinale en een grote finale wordt bepaald wie de winnaar wordt van de Nations League.

De loting voor deze finaleronde vindt plaats op maandag 3 december om 14.30 uur in Dublin.

Daarnaast heeft Oranje een extra kans gekregen om zich te kunnen plaatsen voor het EK 2020. Want mocht Nederland zich niet in de reguliere kwalificatie plaatsen voor het EK, dan strijden ze met drie andere teams in een play-off systeem voor een ticket, net zoals in divisies B, C en D.

Het laatste voordeel: door de goede resultaten van Oranje in de Nations League zal het groepshoofd zijn bij de loting van de EK-kwalificatie.

Wat krijgt de winnaar?

Allereerst krijgt de winnaar van de Nations League een troffee van 71 centimeter hoog. Daarnaast krijgt de winnaar een groot geldbedrag.

Alle landen in divisie A, waaronder Nederland, kregen al een startpremie van 2,25 miljoen euro. Groepswinnaars, waaronder Nederland, mogen daar nog eens 2,25 miljoen euro bij op tellen.

Tijdens de finaleronde in juni kan dit bedrag oplopen tot maximaal 10,5 miljoen euro. De winnaar van de Nations League verdient namelijk een bonus van 6 miljoen euro. De verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen euro, het land dat als derde eindigt krijgt een beloning van 3,5 miljoen euro en de nummer vier kan 2,5 miljoen euro bijschrijven.

Zondag met Lubach

Weinig mensen snappen de opzet van de Nations League. De verschillende mogelijkeden en vele zijwegen zorgen voor veel verwarring. Ook de vele instructievideo's blijken nog erg lastig te begrijpen.

Arjen Lubach speelde hier in zijn programma Zondag met Lubach op in door een hilarische, onbegrijpelijke instructievideo te maken:

menu