Vivianne Miedema uit Hoogeveen en Sherida Spitse uit Emmen gaan met het Nederlands elftal naar de Olympische Spelen. Ze behoren tot de definitieve selectie die bondscoach Sarina Wiegman woensdag bekendmaakte.

Daarin zijn achttien speelsters plus vier reserves opgenomen. Dat vaste krachten Miedema en Spitse meegaan is geen verrassing. Wel telt de groep met PSV-verdedigster Aniek Nouwen en Lynn Wilms van FC Twente twee debutanten op een groot eindtoernooi. Ajax-keeper Lize Kop, die de afgelopen interlands moest missen door een hoofdblessure, keert terug bij de Oranjeleeuwinnen.

Hoewel Wiegman dat graag anders zou zien mag ze maar achttien speelsters inzetten tijdens de Spelen. De vier reservespelers mogen mee naar Tokio, maar kunnen alleen in geval van blessures of bijzondere omstandigheden worden doorgeschoven naar het team. Op het verzoek aan de verantwoordelijke instanties van onder meer Zweden, VS, Canada en Nederland om de selectie uit te mogen breiden, is nog geen officiële reactie gekomen. Anouk Dekker, keepster Loes Geurts, de tot beste speelster van de eredivisie verkozen Renate Jansen en Inessa Kaagman wacht de ondankbare taak om als reserve in Japan op de tribune te zitten en te wachten of er iemand uitvalt.

Natuurlijk moet alles een beetje meezitten

Volgens bondscoach gaan de Nederlandse voetbalsters op de Olympische Spelen voor goud. ,,Natuurlijk moet alles een beetje mee zitten. Maar als we presteren op het niveau dat we kunnen halen, dan denk ik dat de kans op een succesvol toernooi heel groot is.” Oranje is regerend Europees kampioen en werd achter de Verenigde Staten tweede op het WK.

Wiegman: ,,Ik hoop dat we met een volledig fitte groep aan het toernooi kunnen beginnen. We hebben veel kwaliteit in het team, maar we weten ook dat de tijd om tussen de wedstrijden door te herstellen kort is. Als we iedereen fit houden en presteren zoals we kunnen, dan zijn we hartstikke goed. Het deelnemersveld is heel sterk. Er gaan veel goede ploegen naar Japan. Maar wij gaan daar voor het hoogst haalbare.”

Uitzwaaiwedstrijd

Nederland treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Voor het vertrek naar Tokio op dinsdag 6 juli speelt de ploeg van Sarina Wiegman zaterdag 3 juli een uitzwaaiwedstrijd tegen Zuid-Afrika in het stadion van PEC Zwolle. Deze interland is de eerste voetbalwedstrijd die in ons land weer voor volle tribunes gespeeld kan worden.

De definitieve selectie

De voltallige selectie luidt als volgt: Lineth Beerensteyn (Bayern München) reserve Anouk Dekker (HSC Montpellier), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), reserve Loes Geurts (BK Häcken), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), reserve Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), reserve Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion, Eng), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport