Oranje wil in Polen duel met Ieren vergeten

Het Nederlands elftal krijgt woensdagavond in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Polen een kans om het toch al niet zo beste imago een beetje te verbeteren. Met een paar andere basisspelers dan afgelopen vrijdag in het slappe oefenduel met Ierland (1-1) mag Oranje in Gdansk laten zien dat het zich nog een keer kan opladen na een lang seizoen.

Voor bondscoach Danny Blind kwam het ondermaatse spel in Dublin als een verrassing. Hij zag zijn spelers goed trainen tijdens een trainingskamp in Portugal. Maar tegen de Ieren koppelde Oranje vooral traag spel aan heel veel balverlies. De opvolger van Guus Hiddink hecht veel waarde aan een serie van drie oefenduels die zaterdag in Wenen wordt afgesloten met een optreden tegen Oostenrijk. ,,Want die wedstrijden bepalen met welk gevoel we in september tegen Zweden aan het WK-kwalificatietoernooi beginnen'', zei hij.

Blind kan zelf ook wel een succesje gebruiken. Als rechterhand van Hiddink had hij ook schuld aan de mislukte start van het kwalificatietoernooi voor het EK in Frankrijk. Na het gedwongen vertrek van Hiddink ging het Nederlands elftal allesbehalve beter presteren met als gevolg dat de nummer drie van het laatste WK deze zomer ontbreekt op een Europese eindronde met een recordaantal van 24 deelnemers.

Blind gaat zijn basisformatie van het duel met Ierland op enkele posities wijzigen. Misschien krijgt Ron Vlaar een kans of verschijnt Luuk de Jong of Bas Dost als centrumspits aan de aftrap. De bondscoach zit dun in zijn buitenspelers maar Memphis Depay deed tegen de Ieren wel heel weinig goed. ,,Hij heeft geen goed seizoen achter de rug, dat zie je aan alles'', stelde Blind. ,,Dan moet je vooral je stinkende best doen, simpel spelen. De potentie blijft bij hem aanwezig, het is vooral een kwestie van vertrouwen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.