Het was Daniëlle van de Donk die woensdagavond in Venlo voor de Nederlandse vrouwen tegen Duitsland de winnende 2-1 binnenkopte.

Daarmee was de eerste zege sinds 21 jaar een feit. Want de voorlaatste keer dat de Oranjevrouwen van de oosterburen wisten te winnen, was dat nog met de huidige bondscoach Sarina Wiegman als speelster in de gelederen.

Het werd toen in een eveneens vriendschappelijk duel in Arnhem 2-0 voor Nederland, waarna in de volgende jaren door Oranje vooral werd verloren of soms gelijk gespeeld.

Maar waar Duitsland nog steeds als de nummer twee van de wereld tot de top behoort, is Nederland na de laatste onderlinge wedstrijd in 2016 ook tot dat hoge niveau gestegen. Het duel tussen de regerend Europees kampioen in eigen huis in Venlo en de bezoekende olympisch kampioen werd daardoor een treffen waarbij beide teams aan elkaar waren gewaagd.

Duitsers met name in tweede helft gevaarlijk

Daarbij hadden de Oranjeleeuwinnen vooral voor rust het beste van het spel, terwijl de Duitsers met name in de tweede helft gevaarlijk werden. De goed ingrijpende Ajax-keepster Lize Kop voorkwam met een veelvoud aan reddingen dat de Duitse vrouwen, die vanwege corona een paar sterke speelsters misten, alsnog juichend het veld konden verlaten.

Het was Jackie Groenen van Manchester United, die na een dik kwartier het goede spel van Nederland met een doelpunt beloonde. Ze werd bediend door de Hoogeveense spits Vivianne Miedema, die vooral dienend speelde en zelf nauwelijks kansen kreeg.

Miedema zag vanuit haar ooghoeken Groenen het strafschopgebied binnenstormen en bediende haar op maat. Het schot van Groenen liet de Duitse keepster kansloos.

Kansen over en weer

Vlak voor rust trok Duitsland het spel meer naar zich toe en zette Oranje onder druk. Dat leidde tot de verdiende 1-1 door Laura Freigang, die te gemakkelijk in vrije positie vlak voor het Nederlandse doel kon intikken. In de tweede helft bleef het duel boeiend, waarbij er kansen over en weer waren. Al waren de meeste voor de Duitsers, die behalve door Oranje-keepster Kop ook door eigen onkunde tot niets leidden.

De Nederlandse vrouwen kwamen er aanvallend wat minder uit, maar in de 60ste minuut gebeurde dat wel succesvol. Jill Roord knalde van ver op de lat, waarna Van de Donk als een duveltje uit een doosje het meest alert was en de terugspringende bal in het doel kopte.

De Duitsers gingen vervolgens verwoed op jacht naar de gelijkmaker, maar Nederland bleef met name door keepster Kop en het nodige kunst- en vliegwerk overeind. Het leidde eindelijk tot een historische zege van de Oranjeleeuwinnen in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Japan komende zomer.

,,Ik denk dat we vandaag hebben laten zien dat we ons kunnen meten met de wereldtop’’, zei matchwinner Van de Donk. ,,Al konden de Duitsers nog veel kansen creëren. Dat hadden we moeten voorkomen. Als zij op hun best waren geweest, dan waren we daar niet zo gelukkig mee weggekomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Voetbal