Tijdens het legendarische voetbaljaar 1988 was het onmogelijk aan een kaartje te komen voor een van de EK-duels van Oranje. Als grote voetballiefhebbers baalden vrienden en ik daar natuurlijk stevig van. Zó dichtbij, namelijk in West-Duitsland, maar toch zo ongrijpbaar. Toch dachten wij slim te zijn.

Bij de ticketverkoop speculeerden vele Nederlanders dat Oranje zijn halve finale elders zou afwerken in plaats van nu Hamburg. In een poule met de Sovjet-Unie, Ierland en Engeland leek Nederland af te stevenen op de eerste plek en dan zou Stuttgart de speelstad worden. Het liep echter anders (Rusland eerste) en opeens bezaten al die slimme rekenaars een waardeloos kaartje.

Daar lag onze kans. Via een collega van de buurman en daar weer de zwager van tikten we vier tickets op de kop voor die andere halve finale; Sovjet-Unie-Italië. Hij had er geen zin meer in, voor ons kon dit een waardevolle investering zijn.

Het was een dag na het Wonder van Hamburg en dus trokken we op die 22ste juni zo’n 600 kilometer zuidwaarts. De voetbalstemming was met tienduizenden Italianen in de stad opperbest. Zij zagen de Squadra Azzurra al in de finale staan. Wij mikten puur vanwege eigen belang op de Russen. Het betekende dat er na afloop een welig tierende kaartenhandel op gang zou komen. Teleurgestelde tifosi zouden massaal van hun finaletickets af willen.

Helaas voor ons, de Russen wonnen wel maar in het Neckarstadion zaten meer Oranjefans dan wij dachten. Ook allemaal gokkers en nu dus graag op weg naar München. Ja, voor omgerekend 400 gulden per stuk zouden we één of twee kaartjes kunnen kopen, maar geen vier. En als jonge jongens met een mager maandsalaris was dit bovendien erg veel geld. Wat jammer!

Ditmaal deed ik geen poging tickets te bemachtigen; kansloze missie. Over minder dan 5 weken moet het circus trouwens losbarsten, maar ik merk nog niets van dat hele EK. Zou het coronavirus onze oranjekoorts soms onder de duim houden? Redactie Op 1, eindelijk eens een relevante vraag voor jullie A. Osterhaus (medisch geweten) of D. Roelvink (opiniemaker in brede zin). Maandag meteen maar, wat mij betreft. Ik wil namelijk koorts.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport