Oud-kampioenen zien Tom Hendrikse en Hinde Fokkema winnen op laatste AVD Cross in Dwingeloo

Tom Hendrikse op weg naar zijn derde zege op rij. Hij mag de Ger van Leeuwen-wisselbeker nu houden

Tom Hendrikse uit Assen en Hinde Fokkema uit Zorgvlied hebben zaterdagmiddag bij respectievelijk de mannnen en vrouwen de AVD Cross in Dwingeloo gewonnen.

Beiden deden dat met een behoorlijke voorsprong op de rest van het deelnemersveld. De AVD Cross werd voor de 55ste en laatste keer gehouden. Vanwege het teruglopend aantal deelnemers over de afgelopen jaren trekt de organisatie de stekker uit de wedstrijd, die lang gold als de opening van het noordelijk crossseizoen.

Egbert Nijstad

De laatste AVD Cross in het bos bij zwembad de Paasbergen, waar de start en finish waren, lokte ook de nodige oude vroegere kampioenen aan. Zoals de nu 77-jarige Egbert Nijstad, die als inwoner van Dwingeloo de eerste door trainer Ger van Leeuwen bedachte AVD Cross in 1963 won. De man, die in Arnhem als politieagent aan de slag ging, zou in die beginjaren zo’n acht keer de wedstrijd winnen.

Gerard Nijboer

Nijstad schudde de hand van marathon-crack Gerard Nijboer. De man uit Uffelte won één keer en vond de omgeving dermate mooi, dat hij indertijd besloot in Drenthe te gaan wonen en nooit meer weg te gaan.

Aanwezig was ook dertienvoudig winnares Andrea Deelstra. De uit Dwingeloo afkomstige atlete deed altijd graag mee aan de AVD Cross in ‘mijn eigen achtertuin’, zoals ze zei. Vorig jaar won ze nog met de winnares vam dit jaar, Hinde Fokkema, op de tweede plek.

Prijzen

Deelstra, die tijdens de marathon in Berlijn een blessure opliep, beperkte zich zaterdag tot het uitreiken van een aantal prijzen.

Aanwezig was verder Herman Hofstee, de man met de meeste overwinningen in Dwingeloo. De nu 56-jarige ging totaal maar liefst zestien keer tijdens de AVD Cross als winnaar over de finish. Omdat het de laatste keer was deed hij ook dit keer mee, al liep hij als veteraan in een rustig tempo. Hofstee is nog steeds lid van atletiekvereniging DOS Dwingeloo en loopt nog elke dag, maar geen echte wedstrijden meer.

menu