PSV geeft alles en houdt de hoop levend

PSV geeft alles en houdt de hoop levend

Het Champions League-avontuur van PSV was al mooi en heroïsch, maar gisteravond werd er nog een pakkend hoofdstuk aan het verhaal toegevoegd. Tien spelers hielden stand tegen Atlético Madrid in het eerste van twee intense gevechten om een kwartfinaleplaats: 0-0.

Het Champions League-avontuur van PSV was al mooi en heroïsch, maar gisteravond werd er nog een pakkend hoofdstuk aan het verhaal toegevoegd. Tien spelers hielden stand tegen Atlético Madrid in het eerste van twee intense gevechten om een kwartfinaleplaats: 0-0.

Een ware omsingeling in de slotfase. Atlético dat drukte, dreigde, alle middelen boven haalde om te scoren tegen een tot tien man gereduceerd PSV. Dat wankelde, maar ontsnapte telkens aan een fatale tegengoal. Wat een slotfase werd het in het kolkende Philips Stadion. De Champions League-campagne van PSV was al een gedenkwaardige. Maar dit spektakel was de kers op de taart. En natuurlijk blijft Atlético favoriet voor de return, maar 0-0 is een score waarmee PSV in Spanje nog vol voor een plek in de kwartfinales kan gaan.

De intense avond begon met het nieuws dat Cocu het aandurfde om met Andrés Guardado te beginnen. ‘Een gecalculeerd risico', noemde hij het opstellen van zijn beste speler vooraf. Drieënhalve week had de Mexicaanse motor van PSV niet gespeeld. En zijn laatste potje was er ook nog een tegen De Graafschap geweest. Maar het maakte Guardado geen bal uit. Hij dirigeerde, hij leidde, hij was de spil van een hartstochtelijk vechtend team.

En hij kreeg tot aan zijn wissel een kwartier voor tijd ook andere PSV'ers mee. Arias, Moreno. En Pröpper, uiteraard. Wat speelde ook hij weer goed in toch pas zijn eerste seizoen in de Champions League. Altijd rust en overzicht, altijd in beweging, zoekend naar ruimtes om aanspeelbaar te zijn.

Jammer alleen dat hij de bal niet langs keeper Oblak kreeg bij de gevaarlijkste PSV-aanval uit de eerste helft. Pröpper deed in samenspel met Pereiro alles goed in het voorbereidende traject, maar bij de afwerking kreeg hij de bal niet genoeg naar beneden gedrukt. In de scrimmage die volgde konden ook Locadia en Willems niet scoren.

Hoe compact en geconcentreerd PSV ook speelde, toch had het halverwege ook 1-2 kunnen staan. Of misschien wel moeten staan. Want de twee open kansen die Atlético op zijn beurt onbenut liet, waren achttienkaraats. Maar Bruma haalde na vier minuten al een wippertje van spits Vietto over doelman Zoet heen van de lijn. Later omzeilde Griezmann de buitenspelval en stopte Zoet zelf heel knap de inzet van de Fransman.

Allebei die aanvallen toonden de klasse van de Spaanse topclub. De bespiegelingen vooraf kwamen precies uit. ‘Als ze bij Atlético ook maar een klein gaatje zien, komt meteen de pass of er sprint iemand direct de diepte in', had Bruma voorspeld.

Ook dat was een ingecalculeerd risico van Cocu: hij liet zijn centrale verdedigers Moreno en Bruma ‘gewoon' één-tegen-één verdedigen met soms een boulevard aan ruimte in hun rug.

Op die momenten, als PSV het even moeilijk had, greep ook het publiek zijn inmiddels vertrouwde rol. Het Philips Stadion leefde weer net zo intens mee als in de duels in de groepsfase.

En toen kreeg Pereiro ook nog eens zijn tweede gele kaart. Hij kleunde erin tegen Godín, maar dit was wel heel zwaar gestraft. Met tien tegen elf moeten overleven vroeg nog meer wilskracht, nog meer overlevingsdrang. Cocu bracht Isimat en Hendrix. PSV gaf alles. En hield uiteindelijk stand.

Nieuws

menu