Patrick Roest geeft vol gas op de 5000 meter.

Patrick Roest wint 5000 meter tijdens World Cup in baanrecord in Thialf in Heerenveen

Patrick Roest geeft vol gas op de 5000 meter. Foto Vincent Jannink

Patrick Roest maakte tijdens de World Cup in Thialf nog eens duidelijk de grote favoriet te zijn op de 5000 meter tijdens de WK afstanden in februari.

De 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma reed zondag met een tijd van een 6.05,14 minuten een indrukwekkend baanrecord. Het was tevens een officieus wereldrecord op een laaglandbaan. Sven Kramer moest al nummer twee meer dan zes seconden op Roest toegeven.

Kramer, de drievoudig olympisch kampioen op de 5000 meter, klokte een tijd van 6.11,80. Dat was voor hem zijn beste seizoenstijd. Hij was net iets sneller dan de Rus Sergei Trofimov, die met 6.11,94 brons behaalde.

Roest won dit seizoen tot dusver al zijn races op de 5000 meter. Eind december verbeterde hij met een tijd van 6.08,21 in Thialf ook al het baanrecord.

Marcel Bosker, de schaatser met Drents-Groningse wortels, was in de B-groep op het ijs van Thialf tijdens de World Cup in Heerenveen op de 5000 meter sneller dan ooit tevoren. De schaatser van Jumbo-Visma reed zondag met een tijd van 6.09,71 een nieuw persoonlijk record op een laaglandbaan. Tot vandaag had hij in Thialf 6.13,45 staan op deze afstand. Bosker eindigde in de B-groep als tweede achter de Noor Hallgeir Engebråten, die 6.09,21 over 5000 meter noteerde.

Daar moet worden aangetekend dat Bosker in de B-groep in zijn rit met vier rijders in de baan reed. De zoon van de oud-schaatsers Henriët van der Meer, afkomstig uit Smilde, en Ronald Bosker uit Loppersum, liep op zijn favoriete afstand eerder plaatsing voor het WK afstanden in Heerenveen in februari mis. Maar de laatste weken zit hij goed in zijn vel. Zo won hij bij het EK allround ondanks een verzwikte enkel een zilveren medaille.

Patrick Roest keek tevreden terug op zijn winnende race: ,,De benen worden alleen maar sterker en dat komt ook doordat we de afgelopen weken goed hebben doorgetraind. Ik wilde in deze race iets proberen, omdat de luchtdruk laag was en het ijs heerlijk gleed voor de lange afstanden. Ik kwam snel en makkelijk in mijn ritme, waardoor ik al vroeg rondjes van 28 reed. Dat kon ik gelukkig goed volhouden tot aan het einde.”

Ook marathonschaatsster Irene Schouten deed het bij haar zege op de 3000 meter niet minder dan voor een baanrecord. De 28-jarige van Team Zaanlander won haar eerste gouden medaille in de wereldbeker op een reguliere afstand. Met 3.57,15 won ze de 3000 meter: behalve een baan- ook een persoonlijk record.

Antoinette de Jong, die eind december in Heerenveen nog 3.57,32 reed, won zilver een tijd van 3.58,52. Joy Beune werd derde in een pr van 3.58,90.

Schouten won zaterdag ook op de massastart, terwijl ze tweede werd op het EK allround. ,,Dit was voor mij een heel mooi weekeinde”, zei de schaatsster, die zaterdag ook nog een persoonlijk record reed op de 1500 meter (zesde in 1.54,98). ,,Ik wist dat de omstandigheden nu wat beter waren. Als ik mijn eindsprint nog wat eerder ga inzetten, zoals ik al doe op de massastart en in de marathons, zit er nog wel een betere tijd in.”

De 1500 was een prooi voor Thomas Krol van Jumbo-Visma in 1.43,24. Hij reed de tweede tijd ooit op de schaatsmijl. De eerste vijf plaatsen op de 1500 meter waren voor Nederlandse schaatsers. Achter Krol eindigde Europees allroundkampioen Roest op ruime afstand als tweede (1.44,45). Het brons was voor olympisch en wereldkampioen Kjeld Nuis (1.44,66).

Wesly Dijs haalde met een persoonlijk record van 1.44,69 het podium net niet. Louis Hollaar van het Groningse Team IKO reed wederom een persoonlijke record met 1.45,07 en eindigde als vijfde. ,,De eerste 700 meter gingen echt lekker’’, zei Hollaar, ,,maar ik ging daarna technisch wat minder schaatsen. Al ben ik heel blij met mijn pr. De volgende World Cup moet ik nog sneller rijden. Dat kan als ik wat meer rust weet te houden. Nu was het nog wat te gehaast.’’

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe won in Heerenveen de 1500 meter bij de vrouwen in 1.53,88. Ireen Wüst, regerend olympisch en wereldkampioene op deze afstand, pakte zilver met een tijd van 1.54,57. Het brons was voor Antoinette de Jong in 1.54,71.

Jorien ter Mors, Nederlands kampioene op deze afstand, reed met 1.54,97 de vijfde tijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu