FC Groningen nam zondagmiddag de zesde plaats in de eredivisie nog steviger in handen na een 1-0 thuiszege tegen Fortuna Sittard. De 18-jarige Paulos Abraham was de matchwinner voor de Trots van het Noorden met zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever.

In de aanloop naar FC Groningen-Fortuna Sittard ging het in beide kampen vooral over de keepers. Bij de noorderlingen betrof het uiteraard de transferperikelen rond Sergio Padt. Het Groningse slot op de deur vertrekt na dit seizoen transfervrij naar PFK Ludogorets, maar de Bulgaren deden afgelopen week een tweede poging om de doelman per direct los te weken. Het bod voor de afkoop van de laatste maanden van Padts contract, naar verluidt enkele tonnen, was onvoldoende om technisch directeur Mark-Jan Fledderus over te halen de sluitpost te laten gaan en dus keept Padt het seizoen gewoon uit in Groningen.

Bij Fortuna Sittard werd afgelopen week met Piet Velthuizen nog een nieuwe doelman gehaald wegens transferperikelen en blessures bij de andere keepers. De 34-jarige Velthuizen mocht zelfs meteen in het basiselftal van de Limburgse succestrainer Sjors Ultee opdraven, maar het werd geen comeback om met een goed gevoel op terug te kijken voor de routinier. Na 22 minuten moest Velthuizen de arena met een blessure verlaten en nam Alexei Koselev alsnog zijn plaats in.

Buitenspelgoal

Velthuizen had tot tot het moment van zijn wissel nog niet veel te doen gehad. Slechts één keer werd FC Groningen gevaarlijk, toen Jörgen Strand Larsen een vrije trap van Bart van Hintum binnen leek te werken. De Noorse topscorer stond buitenspel, waardoor er een streep ging door het doelpunt.

Aan de andere kant had Padt veel meer reden om zich zorgen te maken. De openingsfase van de wedstrijd was overduidelijk voor Fortuna Sittard, dat al na drie minuten een enorme kans kreeg om de score te openen. Lisandro Semedo werd helemaal vrijgespeeld voor het doel, had de hoek voor het uitkiezen, maar zijn niet te missen doelpoging verdween naast de paal.

FC Groningen, dat naast de vaste geblesseerden Ahmed El Messaoudi, Arjen Robben en Azor Matusiwa ook Gabriel Gudmundsson moest missen, kwam ook in het verdere verloop van de eerste helft maar niet in zijn ritme tegen de Limburgers. Dat zag ook analist Jan van Dijk. ,,FC Groningen kon niet echt lekker combineren’’, stelde mister FC Groningen vast. ,,Dat kwam ook door het hoge druk zetten van Fortuna. Fortuna speelde met lef. FC Groningen had misschien sneller de lange bal moeten spelen, al ligt hun kracht eigenlijk meer in de combinatie. Die lange ballen kwamen ook niet lekker aan. Fortuna stond in ieder geval goed. Ze liepen ieder gaatje dicht.’’

Strand Larsen voegt zich bij ziekenboeg

Richting de rust kwamen beide ploegen nog nauwelijks in de buurt van elkaars doel. Het enige vermeldenswaardige aan FC Groningen-zijde was nog het treurige feit dat Strand Larsen geblesseerd raakte aan zijn knie na een hard duel met Roel Janssen. De spits bleef de laatste paar minuten van de eerste helft nog strompelend op het veld staan, maar werd in de pauze vervangen door laatste aanwinst Paulos Abraham.

Dat bleek een geluk bij een ongeluk te zijn, want de jonge Zweed stond nog maar vijf minuten in het veld of hij kon zijn eerste doelpunt al vieren. Op een steekbal van Tomas Suslov rondde de 18-jarige spits uit Stockholm uiterst koelbloedig af. Hij bracht gelijk een leuk feitje in de boeken, want met 18 jaar en 227 dagen kroonde Abraham zich tot de jongste Zweedse-doelpuntmaker in de eredivisie ooit.. Ook Van Dijk kon de manier waarop goal van Abraham tot stand kwam zeer waarderen. ,,Hij maakte ‘m heel goed af, hoor. Hij had een beetje geluk met die vrije doortocht, maar vervolgens moest hij hem nog wel afmaken. Dat deed hij prima.’’

Feest nog groter voor Abraham

Door de beweeglijkheid van Abraham kreeg Fortuna het verdedigend moeilijker tegen FC Groningen dan in de eerste helft. Het feest leek even later zelfs nog groter te worden voor de Zweed, toen de aanvaller nogmaals doel trof namens de Groningers. Deze keer was vanuit Zeist de videoscheidsrechter spelbreker, die een buitenspelsituatie van Alessio Da Cruz constateerde. Van Dijk vond het jammer dat de goal werd afgekeurd. ,,Het was toch leuk geweest als Abraham ook nog zijn tweede had gemaakt, maar Da Cruz kwam uit buitenspelpositie en nam deel aan de aanval. Terecht afgekeurd.’’

Hoewel FC Groningen in de tweede helft de touwtjes meer in handen had, drong Fortuna Sittard in de slotfase toch nog even aan, maar Padt hield zijn doel ook in deze wedstrijd weer schoon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport