Platini niet naar ethische commissie FIFA

Michel Platini zal vrijdag niet verschijnen voor de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Die wil de Franse voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA horen in verband met een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beiden zijn voorlopig geschorst en zouden donderdag en vrijdag worden gehoord door de FIFA-commissie.

Platini noemde de bijeenkomst al een schijnproces. Dat deed hij naar aanleiding van uitlatingen van Andreas Bantel, de woordvoerder van de ethische commissie. Die liet eerder weten dat er genoeg aanwijzingen zouden zijn om Blatter en Platini voor jaren te schorsen. Later verklaarde hij verkeerd te zijn geciteerd.

,,Michel Platini heeft besloten niet te verschijnen omdat het oordeel van de commissie vorige week door een van zijn woordvoerders naar buiten is gebracht. Dat is in strijd met alle fundamentele rechten, te beginnen met het principe dat eenieder onschuldig is tot het tegendeel bewezen is'', meldde zijn advocaat in een verklaring. Platini wil een signaal geven ,,dat hij diep verontwaardigd is over een proces dat in zijn ogen slechts een politiek doel dient en alleen maar is opgestart om te voorkomen dat hij zich beschikbaar kan stellen als kandidaat voor het voorzitterschap bij de FIFA''.

Definitief oordeel

De Fransman is sinds begin oktober al voorlopig geschorst vanwege de zaak en mag zich daarom niet mengen in de strijd om Blatter op te volgen. De verkiezing voor een nieuw FIFA-hoofd is op 26 februari. Ruim voor die tijd zal de ethische commissie een definitief oordeel vellen over Platini, hoogstwaarschijnlijk deze maand nog.

Blatter zelf is ook voorlopig geschorst vanwege de schimmige betaling. Hij zei eerder in een interview dat de manier van werken van de ethische commissie hem doet denken aan de inquisitie en herhaalde dat dinsdagavond tegen het Franse Libération. ,,Ik wil me verdedigen, maar ik ben geschorst zonder gehoord te zijn. Ik weet niet of ze nu willen voorkomen dat Michel Platini wordt gekozen tot FIFA-president, of dat ze mij een trap na willen geven.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.