Porec De Nederlandse handbalsters hebben woensdagavond met 24-23 uit nipt verloren van Kroatië. Oranje speelde met Estavana Polman en Yvette Broch die lang afwezig waren.

Nederland bereidt zich tijdens een drielandentoernooi in Kroatië voor op deelname deze zomer aan de Olympische Spelen in Tokio. Na het thuisland is Brazilië donderdag de volgende tegenstander van de wereldkampioen. Tegen Kroatië kwam Oranje in de slotfase nog knap terug van een 24-20 achterstand. Bij de stand 24-23 mocht de Groningse Lois Abbingh met nog slechts een luttel aantal seconden te spelen nog aanleggen voor de gelijkmaker, maar ze schoot hard over.

Of bondscoach Emmanuel Mayonnade heel veel wijzer zal zijn geworden van waar het Nederlandse team nu precies staat, dat valt te betwijfelen. Daarvoor miste Oranje in Kroatië te veel speelsters die er normaal wel bij waren geweest. Zo ontbraken zeven internationals, onder wie Dannick Snelder, Merel Freriks uit Emmen en Kelly Dulfer. Zij moesten na de wedstrijd van Borussia Dortmund tegen SG BBM Bietigheim in quarantaine, nadat daar een coronabesmetting was geconstateerd.

Vervangers

Vandaar dat Mayonnade een aantal vervangers meenam naar het toernooi, zoals Annouk Nieuwenweg uit Emmen. Zij kwam tegen Kroatië niet in actie. De wegens een ernstige knieblessure lang afwezige Estavana Polman maakte na negen maanden haar comeback in het Nederlandse team. Ze speelde meteen of ze nooit was weggeweest en werd voor Oranje topscorer met zes doelpunten.

Ook cirkelspeelster Yvette Broch, die zo’n dertig maanden geleden moe en opgebrand helemaal met handballen was gestopt, deed voor het eerst weer bij Nederland mee. De speelster, die inmiddels bij het Metz van Mayonnade weer een aantal wedstrijden heeft gespeeld, liet zien het handballen nog niet verleerd te zijn. Ze scoorde niet, maar de lange speelster was vooral verdedigend van waarde.

De bondscoach mag straks maar veertien speelsters meenemen naar de Spelen en zal harde keuzes moeten maken. Zo heeft hij voor de cirkelpositie nu de keus uit Broch, Freriks en Snelder. Ze zullen waarschijnlijk niet alle drie mee naar Tokio gaan.

Boomlange

Nederland, dat eerder op het EK van Kroatië verloor, had het ook deze keer niet gemakkelijk. Onder aanvoering van de boomlange en trefzekere Camila Micijevic - goed voor zeven doelpunten - kwam de thuisploeg bij rust op een 13-10 voorsprong. Oranje bleef aanvankelijk nog goed in het spoor, maar zag de achterstand geleidelijk oplopen. Te veel schoten stuitten op de uitstekende Kroatische keepster Tea Pijevic. Door de missers kwam Nederland met 20-15 achter. Daarna herpakte de wereldkampioen zich en zette een eindsprint in, maar kwam net tekort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport