De Nederlandse voetballenvrouwen maken op weg naar de Olympische Spelen nog maar weinig indruk. Donderdag was Italië met 1-0 te sterk.

Pover. Die kwalificatie past momenteel bij het voetbal dat de Oranjeleeuwinnen op weg naar Tokio laten zien. Italië was in eigen huis in het oefenduel met 1-0 te sterk en op die overwinning viel weinig af te dingen. Niet dat de Italiaanse vrouwen zo briljant speelden. Maar het was genoeg om zich een armzalig Nederland van het lijf te houden.

Het was de tweede nederlaag van het team van bondscoach Sarina Wiegman, dat zich voorbereidt op de Olympische Spelen. Eerder werd met 1-0 verloren van een superieur Spanje, waarna weliswaar een ruime 5-0 zege op Australië volgde. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de ‘Aussies’ door de corona-epidemie niet met hun sterkste opstelling aantraden.

De weg naar Tokio gaat voorlopig niet over rozen. Het Nederlands team is vooralsnog nog ver verwijderd van de vorm, die de afgelopen jaren eerst de Europese titel en vervolgens de tweede plek op het WK opleverde. De Oranjeleeuwinnen waren met een veelvoud van verkeerde passes tegen Italië in Ferrara veel te slordig. Van fatsoenlijke aanvallen was nauwelijks sprake en het team oogde veel te statisch. Het waren juist de Italiaanse vrouwen die met technisch en dartel voetbal vooral in de eerste helft het spel domineerden.

Oranje moest het wel stellen zonder topscorer Vivianne Miedema uit Hoogeveen,. die wegens een lichte blessure aan de kant werd gehouden. Ook Lieke Martens kwam na een zwaar seizoen met Barcelona nog niet actie. Maar dat mag geen excuus zijn voor het povere optreden van de rest.

Nederland kwam al binnen het kwartier op achterstand. Verdedigster Stefanie van der Gragt maakte hands om een pass naar een gevaarlijk vrijstaande Italiaanse te onderscheppen. De vrije trap die volgde, caramboleerde via de Nederlandse muur in het strafschopgebied voor de voeten van Renate Jansen. De tot beste van de eredivisie gekozen speelster trapte de bal weg, maar schoffelde tegelijkertijd een tegenstander onderuit. Italië kreeg een penalty, die door Cristiana Girelli onberispelijk achter doelvrouw Sari van Veenendaal werd geschoten.

Na de 1-0 voorsprong duurde het lang voor de Oranjeleeuwinnen gevaarlijk konden worden. Daar was wel de hulp van Italië voor nodig. Na een misverstand tussen de Italiaanse keepster en een verdediger belandde de bal door de alerte Lineth Beerensteyn eerst voor de voeten van Katja Snoeijs en daarop bij Daniëlle van de Donk, die echter beiden misten.

Na rust werd Italië door Nederland, dat veelvuldig wisselde, meer onder druk gezet. Tot heel grote kansen leidde dat niet. Van de Donk dook voor het Italiaanse doel op, maar kon de bal met haar grote teen nauwelijks vaart geven. Keepster Laura Giuliani redde eenvoudig. En vlak voor tijd kreeg de matig ingevallen Shanice van de Sanden nog de mogelijkheid om op rechts hard uit te halen, maar ze raakte bal maar half. Ook deze grote kans was niet aan de Leeuwinnen besteed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport