Pröpper maakt indruk in nieuwe rol

Met een sterk optreden in de laatste oefeninterland tegen Portugal, heeft Davy Pröpper zich overtuigend kandidaat gesteld voor de positie van verdedigende middenvelder in Oranje. ,,Vooral in de eerste helft ging het wel lekker", vond hij ook zelf. ,,Maar de bondscoach heeft natuurlijk meerdere opties."

Pröpper maakte indruk op een positie die de laatste jaren vaak werd vergeven aan Kevin Strootman, de middenvelder die na een zware knieblessure zijn beste spel niet meer voor zijn nationale ploeg weet te bewaren. De oud-speler van Vitesse en PSV leed nauwelijks balverlies en vond met Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek aan zijn zijde steeds weer een medespeler.

Bondscoach Ronald Koeman wil in zijn eerste vier oefeninterlands te weten komen met welke ploeg hij het beste Duitsland en Frankrijk in de nieuwe Nations League partij kan bieden. ,,Dan is zo'n wedstrijd tegen Portugal natuurlijk mooi meegenomen", beseft Pröpper. ,,Ik mag ook zeggen dat ik helemaal wel een goed seizoen achter de rug heb."

Verbazing

De geboren Arnhemmer wekte vorig jaar enige verbazing toen hij bij PSV op de bank dreigde te belanden en voor het gepromoveerde Brighton & Hove Albion koos. Waar Davy Klaassen nagenoeg het hele seizoen bij Everton op de tribune versleet, miste de 26-jarige Pröpper slechts drie duels in de Premier League. ,,En dat kwam omdat ik tegen een rode kaart en een schorsing van drie wedstrijden aan liep", vertelt hij.

In Brighton veranderde hij van een aanvallende in een controlerende middenvelder. In die nieuwe rol bewees Pröpper dat middenvelders nog niet heel sterk en snel hoeven te zijn zolang ze maar gezegend zijn met voetbalintelligentie en een prachtige balbehandeling. ,,Ik denk dat ik nog steeds op alle posities van het middenveld kan spelen", stelt de tienvoudig international. ,,Maar het ging er ons om niet te degraderen uit de Premier League. Dan speel je niet vaak met een nummer tien. We hadden niet altijd de bal en daarom kon ik op deze positie waarschijnlijk van meer waarde zijn dan in een aanvallende rol."

Net als Brighton & Hove Albion zal ook Oranje zich met het huidige spelersmateriaal aan sterke tegenstanders moeten aanpassen. Dat leverde tegen Europees kampioen Portugal een heel aardige eerste helft op. ,,Op mijn nieuwe plek moet ik continu aanspeelbaar zijn en het spel verplaatsen van links naar rechts en van achter naar voren", legt Pröpper uit. ,,Dat gaat me aardig af, maar daardoor heb ik ook voor het eerst in een hele competitie niet voor mijn club niet gescoord. En scoren is toch ook wel lekker."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.