De woorden fantastisch, geweldig en echte eer wisselen elkaar in rap tempo af. Kevin Bodde (28), al jarenlang wijkagent in hartje Meppel, maakte zondag als assistent-scheidsrechter zijn eredivisiedebuut bij Heracles Almelo tegen FC Utrecht. Een ware belevenis, die naar meer smaakt.

Kevin Bodde praat in de meervoudsvorm. Want we, dat zijn hij én zijn persoonlijke coach Thijs Rozeboom uit Dwingeloo. De twee kennen elkaar al vele voetbalseizoenen. Toen Bodde 14 jaar was en als jochie zijn eerste scheidsrechterscursus deed bij Rolder Boys, was Rozeboom de cursusleider.

,,Ik was vorige week maandag aan het werk en ik zag dat Thijs al een paar keer gebeld had, maar ik kon niet opnemen, dus ik drukte hem steeds weg’’, vertelt Bodde. ,,Eenmaal aan de lijn zei hij dat ik mijn debuut ging maken in de eredivisie. Echt fantastisch natuurlijk toen ik dat hoorde. Om twaalf uur die dag maakte de KNVB de aanstellingen officieel bekend en toen wist ik dat het Heracles tegen Utrecht werd. Helemaal geweldig, want dat was op voorhand een heel mooie wedstrijd. Mijn debuut had zeg maar minder gekund.”

Getest op corona

Sterker, zijn debuut verliep zondag geheel vlekkeloos. De wedstrijd leverde behalve een verrassende 4-1 zege voor de thuisploeg niks noemenswaardigs op. Ruim op tijd had hij zijn auto zondagmorgen van zijn woonplaats Zwolle richting Almelo gestuurd. ,,Twee dagen voor de wedstrijd worden we getest op corona. We moeten ruim anderhalf uur van tevoren in het stadion zijn. In dit geval kwart voor elf. Vervolgens moeten we allerlei formulieren invullen. Verder was het niet veel anders.”

,,Dennis Higler was de scheidsrechter, voor mij een goede bekende, want ik was vorige week vrijdag nog samen met hem actief bij Cambuur tegen Roda. Hij en de VAR hebben zondag n niet één keer hoeven in te grijpen, dus het is goed gegaan. Het is wel een hele belevenis, al had ik liever gehad dat er bij wijze van spreken 20.000 toeschouwers waren geweest. Het was nu wel heel stilletjes. Wat ik heel mooi vond, was dat ik van Heracles na afloop een wedstrijdbal kreeg en een foto in een lijstje van mijn debuut.”

Fluiten leuker dan voetballen

Bodde is geboren en getogen in Assen, waar hij behalve voetballer ook scheidsrechter was. ,,Ik heb tot de A1 gevoetbald bij Asser Boys. Op een gegeven moment kwam ik als scheidsrechter in de zogenaamde groep 21 terecht, oftewel de landelijke jeugd. Dat hield in dat ik bijna niet meer kon voetballen. Ik vond dat ik dat niet kon maken ten opzichte van mijn teamgenoten, hoewel ik het fluiten leuker vond. Toen ben ik gestopt met voetballen.”

,,Zo’n vijf jaar geleden werd ik assistent-scheidsrechter. Dat had twee redenen. De eerste was dat ik meer een pratende scheidsrechter ben dan dat ik kaarten geef. Zo los ik dat het liefste op. Soms moet je als je verder wilt komen daar weleens wat anders mee omgaan. Als assistent-scheidrechter ben ik van die kaarten af, maar voor mij speelde voornamelijk de doorstroming een rol. Als assistent heb je nu eenmaal meer kans om hogerop te komen. En die ambitie heb ik altijd gehad.”

Blessureleed

Zijn debuut in het betaalde voetbal als grensrechter maakte hij in Groesbeek op sportpark De Heikant. In de toenmalige Jupiler League werd op 17 maart 2017 Achilles’29 tegen Almere City gespeeld met Bodde aan de lijn als assistent, met 1333 toeschouwers als getuige. Vervolgens stagneerde zijn carrière door blessureleed. ,,Ik had vocht in de knie en moest toen een half jaar revalideren. Dat gaat nooit helemaal weg, maar ik heb het onder controle. Ik ben helemaal fit.”

Nu ruim drieënhalf jaar later, debuteerde hij dus in de eredivisie. ,,Ik heb een zogenaamd masterclass-contract. Dat wordt steeds jaarlijks verlengd, maar op een gegeven moment moet je doorstromen. Dat is maar voor een paar assistenten weggelegd. Dat gebeurt op basis van je conditietests, je spelregelkennis en natuurlijk je beoordelingen. Ik weet dus niet precies waarom ik nu mocht debuteren. Dat is echt een combinatie. Nu is het zaak om ervaring op te doen. Ik krijg nog wel meer wedstrijden, maar daar is nu nog niks van te zeggen.”

Ajax tegen Feyenoord

,,Ik hoop natuurlijk een keer op Ajax tegen Feyenoord. Ik wil als assistent-scheidsrechter het hoogste halen. De Champions League, een EK of WK. Dat zou echt het mooiste zijn om te bereiken. Mijn debuut in de eredivisie was dat al, want het is nationaal gezien toch je plafond. We zijn nu dus weer een stap verder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport