Provincie Groningen weigert sportprijs uit te reiken aan Arjen Robben (want de Bedumer won al twee keer)

Arjen Robben. Foto: EPA

De provincie Groningen wil niet dat Arjen Robben tijdens het Groninger Sportgala 2019 een oeuvreprijs krijgt uitgereikt. De Sportprijscommissie heeft te horen gekregen dat Robben deze prijs niet voor de derde keer mag krijgen.

De provincie noemt de voordracht voor Robben, die afgelopen seizoen zijn voetbalcarrière afsloot bij Bayern München, ‘verrassend en niet correct’. De Sportprijscommissie vindt de prestaties van de Bedumer echter zo groots dat ze hem toch in december voor de derde keer willen huldigen in Martiniplaza. De familie Robben is door de jury op de hoogte gesteld dat Arjen Robben de prijs zou krijgen.

‘Zoeken nieuwe kandidaat onwenselijk’

Het conflict tussen de Sportprijscommissie en de provincie is hoog opgelopen. Er zijn verschillende opties. De commissie kan op zoek gaan naar een nieuwe kandidaat, maar vindt dat onwenselijk en onhaalbaar. Het levert een ‘mindere’ nominatie op en negatieve publiciteit. Zeker nu de familie Robben al is ingelicht, zo blijkt uit een interne mail.

Nominatie Robben unaniem

Andere mogelijkheid is om als Sportprijscommissie de opdracht voor het nomineren van sporters terug te geven. Vooral omdat de nominatie van Robben unaniem was. Een derde optie is om nog een keer het gesprek aan te gaan met de provincie.

‘Commissie niet serieus genomen’

Robben won eerder de oeuvreprijs in 2014 voor zijn prestaties op het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De Sportprijscommissie hoopt dat de provincie op haar besluit terugkomt. Als de provincie dat niet doet, rest het gevoel dat de commissie niet serieus is genomen.

Gedeputeerde Fleur Gräper van sportzaken was donderdagochtend nog niet in staat om te reageren. De provincie Groningen en de Sportprijscommissie hebben inmiddels laten weten dat ze 'onaangenaam verrast' zijn door de berichtgeving.

menu