'Publieke benoeming Blind was fout'

Bert van Oostveen betreurt het dat de zogenoemde dubbelconstructie met Guus Hiddink en Danny Blind vooraf naar buiten is gebracht. Dat zegt de voormalig directeur betaald voetbal van de KNVB zaterdag in NRC.

De dubbelconstructie behelsde het plan om Guus Hiddink als bondscoach op te laten volgen door zijn assistent Blind. Na het ontslag van Hiddink liep Oranje onder leiding van Blind het EK in Frankrijk mis. ,,We hadden intern de intentie moeten uitspreken. Als je te snel communiceert, loop je het risico dat het van tevoren gaat broeien en schuren. Dat is met Danny ook gebeurd. Met de wetenschap van nu was het veel beter geweest wel die afspraak te maken, maar er niet over te communiceren."

Over het ontslag van Hiddink zegt Van Oostveen in het interview: ,,De keuze is gemaakt op basis van een aantal optelsommen: communicatief, inhoudelijk, managerial." Volgens de voormalige KNVB-directeur was Hiddink ook toe aan een stopzetting van de samenwerking. ,,Wij bespeurden zeer veel twijfel bij spelers en staf. We stonden er niet goed voor, er kwamen twee cruciale interlands aan, er was binnen de groep behoefte aan duidelijkheid."

'Intensief politietoezicht'

Op de vraag wat Ronald Koeman, die graag Louis van Gaal als bondscoach was opgevolgd, minder geschikt maakte dan Hiddink antwoordt Van Oostveen: ,,We hebben naar de staf en de spelers gekeken, naar de groepscultuur, het was tijd voor een type Hiddink." Naast Hiddink was Frank Rijkaard de meest serieuze kandidaat voor de KNVB. ,,Van Frank was al redelijk snel duidelijk dat hij het niet ambieerde en niet meer wilde."

Van Oostveen vertelt verder dat hij het afgelopen jaar onder 'intensief politietoezicht' heeft gestaan na bedreigingen door supporters van FC Twente. Hij deed daarvan drie keer aangifte bij de politie. De dreiging dat de club uit Enschede de licentie zou verliezen wegens financieel wanbeleid en opmerkingen daarover door Van Oostveen (onder meer: ,,Twente heeft Houdini en Hans Klok nodig om hier uit te komen'') hadden kwaad bloed gezet bij de Twente-fans. ,,Het is heel dichtbij gekomen. Ik was in mei op een FIFA-congres in Mexico toen ik werd gebeld door de politie, ze zeiden: wilt u uw vrouw en kinderen bellen met het verzoek om hun koffers klaar te zetten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.