Fabio Quartararo was de gevierde man tijdens de MotoGP van Portugal met zijn tweede zege op rij, maar de morele winnaar was Marc Marquez.

Bijna negen maanden lang was de 28-jarige Spanjaard uit de roulatie na een zware crash in de GP van Spanje, waarbij hij zijn arm brak. Verschillende operaties volgden en er werd zelfs even gevreesd voor de voortzetting van zijn glansrijke carrière, zeker toen de achtvoudig wereldkampioen ook nog de start van het seizoen 2021 in Qatar aan zich voorbij moest laten gaan.

Afgelopen week kwam aan alle onzekerheid een einde toen hij in Portugal eindelijk weer plaatsnam op zijn vertrouwde Honda. Marquez wist op voorhand dat het fysiek een pijnlijke missie zou worden in Portimao, de sardientjeshoofdstad van de Algarve, maar hij reed op het voor hem nieuwe circuit de race keurig uit op een zevende plaats.

‘Het werd me even te veel’

Toen hij na afloop de pitbox binnenkwam, brak hij. Het Catalaanse wonderkind ging zitten en barstte in tranen uit. ,,Er waren zoveel emoties afgelopen week’’, vertelde Marquez toen hij weer enigszins gekalmeerd was. ,,Toen ik de box binnenkwam, werd het me allemaal even te veel. Ik ben normaal gesproken iemand die alles opkropt, maar ik hield het niet meer droog. Ik had mezelf niet meer onder controle. Er zat iets in me dat eruit moest. Ik voelde me eindelijk weer coureur. Die eerste rondjes deden me denken aan een kind dat weer met zijn vriendjes op het schoolplein mag spelen, nadat hij een heel lange tijd weg is geweest. Maar ik ben terug. Dat geeft een heel fijn gevoel.’’

Marquez moest wel constateren dat er het een en ander is veranderd in de MotoGP sinds zijn laatste race in juli 2020. Niet alleen was het wennen aan zijn eigen motorfiets die in de tussentijd talloze modificaties had ondergaan, ook het krachtenveld is aan verandering onderhevig geweest. Zo maakte bij het fabrieksteam van Yamaha zijn eeuwige rivaal Valentino Rossi plaats voor Fabio Quartararo. Die blijkt het erg naar zijn zin te hebben op het Japanse raspaardje, want de 21-jarige Fransman schreef voor de tweede keer op rij de MotoGP-race op zijn naam, waarmee hij de leiding in de WK-stand overnam van zijn gecrashte landgenoot Johann Zarco.

Rossi crasht in het achterveld

Quartararo vertrok van poleposition, had een slechte start, zakte terug naar de zesde plaats, maar knokte zich vanaf die positie behendig weer naar voren. Uiteindelijk kwam hij onbedreigd over de finish, ook door de vele crashes achter hem. Naast Zarco vloog ook Alex Rins vanaf de tweede positie van de baan. De opnieuw tegenvallende Rossi was op zijn Petronas-Yamaha hetzelfde lot beschoren in het achterveld. Francesco Bagnaia ging in Portugal met de tweede plaats aan de haal, Johan Mir werd derde.

,,Ik heb me in tijden niet zo gelukkig gevoeld’’, reageerde Quartararo. ,,Ik was echt onder de indruk van de snelheden die we konden halen op het circuit. Dat gaf zo’n goed gevoel, voor mezelf, voor het team. En dan is dit nog maar het begin.’’

Bendsneyder zonder punten

De enige Nederlander in het WK, Bo Bendsneyder, bleef voor het eerst dit seizoen verstoken van punten in de Moto2. De 22-jarige Rotterdammer beleefde een weekeinde om snel te vergeten. Hij kwam in de kwalificatie niet verder dan de 26e tijd en ging in de race onderuit. Voor Bendsneyder eindigde de race met nog zestien rondes te gaan. Aan de twee eerdere races in Doha hield hij 11 punten over. Hij eindigde daar als negende en twaalfde. In het WK staat de Nederlander nu op plek veertien.

Ook de coureurs van het Drentse RW Racing bleven weer buiten de punten in de Moto2. Hafizh Syahrin kwam als 18de over de finish namens de renstal van de Dwingelder teambaas Roelof Waninge, Fraser Rogers (als vervanger van de geblesseerd geraakte Barry Baltus) legde beslag op de 20ste plaats. ,,Het is niet onze doelstelling om achttiende en twintigste te worden, maar in een race met veel crashes is het zaak om uit te rijden. Dat is gelukt’’, zo reageerde teammanager Jarno Janssen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport