Quintana neemt voorschot op eindzege Vuelta

Met een spectaculaire verrassingsaanval heeft Nairo Quintana zondag een klein voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Spanje. Samen met Alberto Contador en twaalf medevluchters ging de Colombiaan er al vroeg vandoor in de korte vijftiende etappe van Sabinanigo naar Aramón Formigal. Hij verraste Chris Froome, die ruim twee minuten verloor.

Froome handhaafde nog wel zijn tweede positie in het algemeen klassement. De Brit zag zijn achterstand op Quintana echter groeien tot drie minuten en 37 seconden. De eigenaar van de rode trui liet zich afgelopen week al ontvallen dat hij komende vrijdag graag met een voorsprong van drie minuten aan een tijdrit over 37 kilometer begint.

De ritzege ging naar Gianluca Brambilla. De Italiaan kon Quintana als enige volgen op de slotklim naar Sallent de Gállego. Contador moest nog 34 seconden toegeven op de winnaar van de etappe.

De strijdlustige Spanjaard initieerde wel de aanval in een korte etappe over 118 kilometer met drie steile bergen. Hij kreeg na tien kilometer Quintana en twaalf andere coureurs mee. De vluchters verrasten Froome en zijn hele ploeg van Sky. De Brit probeerde zijn achterstand nog goed te maken, toen hij de namen van de kopgroep doorkreeg. In werkelijkheid werd het verschil alleen maar groter. Van zijn ploeggenoten van Sky kreeg de winnaar van de Tour de France weinig steun. De meeste knechten van Froome zaten in een derde groep. Zij konden hun kopman nauwelijks helpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.