Dankzij een driepunter van Damjan Rudez in de buzzer kreeg de eindstand met 84-78 toch nog een dragelijk aanzien voor de basketballers van Donar, maar het ging zaterdagavond allesbehalve gemakkelijk tegen Den Helder Suns.

Het was door een interlandbreak alweer twee weken geleden dat Donar voor het laatst in actie kwam. Coach Ivan Rudez wilde na de afgetekende 89-58 overwinning bij Aris Leeuwarden de tijd nuttig besteden door grote en kleine pijntjes bij verschillende spelers te laten helen en speltechnisch wat puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. De conclusie na de hervatting van de competitie? Op beide aspecten is nog maar weinig vooruitgang te bespeuren.

Om met de ziekenboeg te beginnen, aanvoerder Thomas Koenis ontbrak nog steeds tegen Den Helder Suns. De captain ondervindt al enige tijd hinder van een enkelblessure en het ziet ernaar uit dat hij voorlopig nog niet terug is. Ook Leon Williams kwam niet fris terug van de wedstrijden met de Orange Lions, die in een bubbel in Turkije kwalificatie voor het EK afdwong. De international bleef tegen de Noord-Hollanders eveneens langs de kant. Hetzelfde gold ook voor Justin Watts.

Wisselvalligheid nog niet verdwenen

Ondanks de afwezigen was Donar het aan zijn stand verplicht om Den Helder met niet al te veel moeite aan de kant te zetten, maar in sportief opzicht leken de raderen bij de thuisclub weer compleet vastgeroest te zijn geraakt in de afgelopen twee weken. Ook de wisselvalligheid was nog niet verdwenen. De Groningers schoten uiterst moeizaam uit de startblokken tegen de Suns, die dit seizoen al vaker voor een verrassing zorgden en zich tot dusver ontpopten tot een stevige middenmoter in de eredivisie, al ging het de laatste weken juist een stuk moeizamer.

Donar grossierde in het eerste kwart in balverlies, kreeg nauwelijks een bal door de ring en verdedigend lukte het de Groningers niet om druk op de ballen van Den Helder te krijgen. Het team van coach Peter van Noord kon frank en vrij spelen in Martiniplaza en werd geen strobreed in de weg gelegd, hetgeen tot uitdrukking kwam in een torenhoog schotpercentage van 70 procent. Het leidde tot een verrassende voorsprong van maar liefst 22 punten voor de gasten na de eerste periode: 7-29.

Donar weer bij de les

In het tweede kwart was Donar eindelijk bij de les en begon het orde op zaken te stellen. Dat lukte al na een paar minuten, toen Damjan Rudez en Jarred Ogingbemi-Jackson er twee driepunters op rij in gooiden en er bij 28-33 weer een echte wedstrijd van maakten. Den Helder beet zich stuk op de goed functionerende zoneverdediging van Donar en wist het hoge schotpercentage niet vast te houden. Toch bleven de Noord-Hollanders knokken, ook nadat de thuisclub in het derde kwart de wedstrijd bij 63-54 - een driepunter van Henry Caruso - naar zich toe had getrokken.

Suns liet niet los en kwam vlak voor tijd zelfs nog weer terug tot drie punten. Donar had op dat moment balbezit en moest daar klinkende munt uit slaan om de zege niet alsnog in gevaar te laten komen. Rudez maakte het spannend tot de allerlaatste seconde, maar maakte op dat moment met een driepunter aan alle twijfel een eind. Topscorer was Ogungbemi-Jackson met 19 punten. Caruso kon ook tevreden zijn over zijn cijfers. De Amerikaan liet met 10 punten en 10 rebounds een double-double noteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport