Hans Nijland wordt tijdens zijn afscheid bij FC Groningen geflankeerd door vrouw Marieke en dochter Daantje.

Rashandelaar Hans Nijland leunt eindelijk achterover op transferdeadlinedag bij FC Groningen: 'Maar ik mis de spanning wel'

Hans Nijland wordt tijdens zijn afscheid bij FC Groningen geflankeerd door vrouw Marieke en dochter Daantje. Foto: Jan Kanning

Hans Nijland (59) was jarenlang de man die bij FC Groningen een klap op de transfers gaf. Hoe beleeft de voormalig directeur de jaarlijkse race tegen de klok op 31 januari? ,,Man, ik vond de transferwindows het allermooiste."

Dag Hans, serene rust in Kropswolde?

,,Zo zou je kunnen zeggen. Al heb ik altijd met volle teugen genoten van de drukte. Man, ik vond de transferwindows het allermooiste van de hele voetbalwereld. Dan werden al die transfers bekokstoofd. Daar kan ik je straks trouwens nog een mooie anekdote over vertellen."

Daar hoopte ik al op.

,,Weet je wat het is? Zeker in januari is het een soort orkaan. Dan moet je in een heel kort tijdsbestek enorm belangrijke beslissingen maken. Want denk maar niet dat het in de eerste helft van januari al druk is. De jaarwisseling is dan net achter de rug en iedereen moet weer opstarten. Nee, pas in de laatste dagen barst het hele circus los."

,,Het is zo'n dynamische periode. Niet alleen voor de clubleiding, maar ook voor supporters. Ze hopen natuurlijk alllemaal dat de beste spelers blijven. Maar de directie moet altijd een moeilijke afweging maken. Hoe lang loopt het contract van de speler nog door? Wat zijn de financiële gevolgen? Wat weegt zwaarder? Ik geef het je te doen, hoor."

Hoe zit het met die anekdote?

,,O ja. We hebben Tim Matavz natuurlijk ooit binnengehaald bij FC Groningen. Die kende een heel moeilijke start. Iedereen had hem opgegeven, maar hij kwam uiteindelijk bovendrijven. Omdat het gewoon een fantastiche spits is. Maar goed, PSV toonde op een gegeven moment belangstelling. Erik Mulder en ik deden de onderhandelingen met Marcel Brands en Peter Fossen. Die verliepen heel stroef."

,,Je moet weten: wij moesten Tim eigenlijk wel verkopen, omdat we het geld simpelweg heel hard nodig hadden. Maar we wilden wel per se 6 miljoen vangen. Dus dat werd pokeren. Je zult begrijpen dat Erik Mulder, onze financiële man, daar ongelofelijk onrustig van werd. Het knetterde bij elk telefoongesprek. We kwamen uiteindelijk uit op 5,3 miljoen, meen ik. Mét een gegarandeerde bonus van 7 ton. Zulke onderhandelingen waren fantastisch. Daar deed ik het voor."

Mis je het niet?

,,Och, ik heb het uitstekend naar mijn zin en verveel me geen seconde. Maar er zijn inderdaad twee dingen die ik mis. Ten eerste de mensen, mijn collega's. Maar ook de spanning van het maken van deals. Die transfer van Matavz gaf zo'n kick. Een spits die een goal maakt moet vast hetzelfde gevoel hebben. Al is die ervaring mij onbekend."

Er zijn op het laatste moment toch ook wel eens onderhandelingen geklapt?

,,Uiteraard. De afgeketste transfer van Mike te Wierik naar AA Gent van twee jaar geleden staat me nog helder voor de geest. Het was een zeer, zeer serieus bedrag waar we het over hadden. Maar Mike was toen al een belangrijke speler voor ons en we zaten krap in de centrale verdedigers, dus hebben we het niet gedaan. Daar ben ik wel op aangesproken, hoor. 'Je bent gek dat je zo'n deal laat lopen, Nijland'. Maar het sportieve belang telde in dit geval zwaarder."

,,Je vraagt je na zo'n transferperiode altijd af: hebben we het goed gedaan? Toen ik bij FC Groningen aan de slag ging, heb ik een kop koffie gedronken met Riemer van der Velde van SC Heerenveen. Die zei: als je op een speler kunt verdienen, is er maar één advies: verkopen. Want wat als hij een week later zijn kruisband afscheurt? Dan zit je met de gebakken peren."

Tijd voor een anekdote?

,,We speelden nog in het Oosterparkstadion en waren eerstedivisionist. Het water stond ons aan de lippen, de muizen lagen dood voor de kast. Heerenveen toonde interesse voor Sander van Gessel. Dat was toen een jonge en zeer talentvolle speler. Heerenveen bood geen idioot hoog bedrag - volgens mij vijf ton in guldens - maar wij hadden het geld wel hard nodig om te overleven."

,,Maar de competitie was al begonnen, dus Sander speelde gewoon zijn wedstrijden. Hij liep een ernstige knieblessure op, waardoor de transfer naar Heerenveen niet door ging. Dat was een enorme klap voor Sander, maar ook voor de club. Onze penningmeester heeft wekenlang rustgevende pillen geslikt. Bij wijze van spreken dan, hè?"

Heeft de directie van FC Groningen dezer dagen nog gebeld voor advies?

,,Ik ben adviseur van de directie, dus we hebben doorlopend contact. Maar even voor de helderheid: ik ken aardig wat dossiers, maar ik ben niet doorslaggevend. De directie van FC Groningen koerst op eigen kracht. Zij moeten de afwegingen maken. En dat is soms best lastig. Want had jij ooit verwacht dat Virgil van Dijk 80 miljoen euro waard zou worden? Het is een krankzinnige wereld, maar het is de markt waarin we werken."

Maar jij leunt vandaag lekker achterover?

,,Zoiets. En vanavond zitten mijn vrouw Marieke en ik voor de buis. Dan speelt zoon Stef met De Graafschap tegen FC Eindhoven. Ook spannend."

menu