Rel rond Ron Jans raakt open zenuw in Cincinnati: voormalige eigenaar van plaatselijke honkbalclub werd een paria na racistische uitlatingen

Marge Schott. Foto: Wikipedia

De racisme-kwestie rond Ron Jans roept in Cincinnati herinneringen op aan geruchtmakende schandalen rond wijlen Marge Schott, voormalig eigenaar van honkbalclub Cincinnati Reds. Schott werd in de jaren negentig een paria na verschillende racistische uitlatingen. Toch is er nog steeds een stadion in de stad naar haar vernoemd.

Schott, die in 2004 op 75-jarige leeftijd overleed, nam de Reds in 1984 over en werd daarmee de eerste vrouwelijke eigenaar van een honkbalclub uit de Major League Baseball (MLB).

De steenrijke Amerikaanse lag in november 1992 voor het eerst onder vuur.  Volgens een verklaring van een voormalig commercieel directeur van de Reds had Schott spelers Eric Cavis en Dave Parker aangeduid met het n-woord. De betreffende directeur, van joodse afkomst, stelde in zijn verklaring ook dat er in het huis van Schott een armband met een hakenkruis zou liggen.

Schott maakte het diezelfde maand nog bonter in een interview met The New York Times. Zo liet ze weten dat het n-woord voor Cavis en Parker schertsend was bedoeld.

'Hitler was goed in het begin, maar hij ging te ver'

Schott stelde daarnaast niet te begrijpen waarom 'Jap' - een aanduiding voor Japanners - aanstootgevend zou kunnen zijn. Ook de Tweede Wereldoorlog kwam in het interview voorbij. 'Hitler was goed in het begin, maar hij ging te ver', zei Schott onder meer.

De eigenaar van de Reds kreeg in 1993 een boete van 25.000 dollar voor haar racistische uitlatingen. Ze werd ook een seizoen geschorst van haar werkzaamheden voor de honkbalclub. Toen Schott zich in mei 1996 opnieuw positief uitliet over Hitler, werd ze door de MLB gedwongen om haar werk bij de Reds definitief neer te leggen.

Hoewel Schott door haar racistische uitlatingen door velen als paria werd beschouwd, werd ze wel postuum naamgever van het in 2004 geopende stadion van de honkballers van de universiteit van Cincinnati. Het Marge Schott Stadium biedt plaats aan zo'n 3000 toeschouwers. Saillaint detail: Schott zelf liet na haar dood twee miljoen dollar na aan het sportpogramma van de universiteit.

menu