Rick Ottema na vijf dagen de sterkste in Wielermeerdaagse

Winnaar Rick Ottema laat de champagne spuiten. Mark Prinsen (links) en Ronald Kruijer staan als tweede en derde in het algemeen klassement op het podium. Rudie Ottens

Rick Ottema is zaterdagavond de glorieuze winnaar geworden van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Hij verdedigde tijdens de laatste wedstrijd in De Wilp met succes zijn gele leiderstrui.

De koers in De Wilp, waar de laatste en vijfde wedstrijd van de Wielermeerdaagse werd verreden, werd gewonnen door Henk Bos uit Drachten. Die bleef in een spannende sprint na tachtig kilometer net zijn medevluchter Harrthijs de Vries uit Kollum voor, die op de finish een neuslengte moest toegeven. De winnaar van het algemeen klassement, Rick Ottema, eindigde op enige afstand als negende in het peloton.

Afgeslagen

De Groninger had alle aanvallen op zijn gele trui afslagen en onderweg voldoende punten verzameld om als winnaar van de Wielermeerdaagse te eindigen. ,,Heel tof dat ik gewonnen heb. Ik was de afgelopen dagen niet altijd even goed, maar vandaag in De Wilp wel'', zei Ottema.

De Metec-renner moest alleen enige tijd nog rekening houden met het duo Ruben Hoekstra en Johan Knol dat al snel vanaf het begin in de koers uit het peloton ontsnapte en rondenlang met fikse voorsprong voor de anderen uitreed. De twee stonden ook hoog in het klassement en vormden nog een bedreiging voor Ottema.

NWVG

Maar toen ze zoveel punten bijeen reden dat Assenaar Adrie Lindeman zijn zwarte puntentrui in gevaar zag komen, kwam diens ploeg van de Noordelijke Wielervereniging Groningen in het peloton in actie. Mede dankzij hun inspanningen werden Knol en Hoekstra ingerekend en was tevens het gevaar voor Ottema's trui grotendeels verdwenen. ,,Toen werd het voor mij meer een tactisch spel'' zei de wegens de liefde naar Leeuwarden verkaste oud-Muntendammer.

Achterstand

De latere ontsnappers Bos en De Vries hadden al een te grote achterstand in het klassement om Ottema's geel echt te kunnen bedreigen. Daarnaast zorgde de Metec-renner ervoor dat zijn grote concurrenten in het peloton, Mark Prinsen en Ronald Kruijer, bij de doorkomstpassages van de ronden niet te veel punten konden pakken. Prinsen eindigde als tweede in het algemeen klassement, terwijl Kruijer, de winnaar van vorig jaar, derde werd.

Stef Krul

Ottema's teamgenoot Stef Krul kon echter niet voorkomen dat hij zijn rode trui als leider in het sprintklassement op de laatste dag van de Wielermeerdaagse kwijt raakte aan Ruben Hoekstra. Die had tijdens zijn vlucht daarvoor voldoende punten gewonnen.

NWVG-renner Adrie Lindeman behield zijn zwarte trui, terwijl Gerrie van Lingen van WV Cycling Sneek met de witte trui als beste jongere naar huis ging.

menu