Rodenaar Willem Gootjes is afgekeurd voor profvoetbal

Willem Gootjes (20) was een van de grotere beloften uit de jeugdopleiding van FC Groningen. Door een chronische enkelblessure is de Rodenaar echter afgekeurd voor profvoetbal. Een monoloog.

‘Als E-pupil bij ONR in Roden werd ik uitgenodigd voor de voetbalschool van FC Groningen. Twee jaar later speelde ik daar als middenvelder in D2.

Voordat ik B-junior werd, kan ik wel zeggen dat ik één van de grotere talenten van FC Groningen was. Ik hoorde een heel seizoen bij de selectie van Nederland onder 15 en speelde samen met bijvoorbeeld Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald. Richairo Zivkovic is ook van mijn lichting en was in die tijd een goede vriend van me.

Serieuze problemen

Ik heb nog eens bij de selectie van Oranje onder 17 gezeten en draaide als A-junior een voorbereiding mee met de selectie van FC Groningen. Toen zagen ze het dus nog in me zitten. Maar op dat moment was al wel duidelijk dat ik serieuze fysieke problemen had.

Als eerstejaars B-junior begon ik last te krijgen van mijn enkel. Door mijn fysiek heb ik daar sowieso aanleg voor. Ik heb O-benen, waardoor je vaker landt op de zijkant van je voet. Dan krijgt je enkel dus een enorme zwieper.

In het begin kon ik nog enigszins tegen de pijn voetballen. Er zat vaak vocht in de enkel, maar goed intapen scheelde een hoop. Ik ging alleen elke maand door mijn enkel. Niet alleen op het voetbalveld, maar ook gewoon op straat. Ging het weer mis bij een stoeprandje.

Na een tijdje heb ik besloten mijn enkelbanden te laten verstevigen in het Martini Ziekenhuis. De operatie was geslaagd, maar toch bleef ik elke maand door mijn enkel gaan. Daardoor heb ik twee jaar lang amper gevoetbald. Ik was bijna alleen maar geblesseerd.

Kracht werd zwakte

Omdat er maar geen verbetering optrad, koos ik vorig jaar maart voor een standscorrectie. Daarbij wordt je hielbeen doorgezaagd en recht onder je voet gezet. Daarna landde ik weer goed, maar ik merkte al snel dat ik door de operatie heel veel had ingeleverd op snelheid en wendbaarheid. Ik kwam altijd in mijn kracht als ik veel kon bewegen en lopen op het middenveld. Dat waren nu juist mijn problemen geworden.

Vorig seizoen trainde ik net twee weken volledig mee met de beloften van FC Groningen, toen ik mijn meniscus scheurde en in maart voor de derde keer onder het mes moest. Ook dat had weer met mijn enkel te maken, want een verzwikking kan doorschieten naar je meniscus.

Tijdens het revalidatieproces zonk de moed me in mijn schoenen. Het was een verhaal zonder einde. Ik wist al in mei dat ik moest vertrekken bij FC Groningen. De voetbalwereld is dan wel zo hard dat de trainers mij links lieten liggen. Zo voelde het in elk geval. De medische zorg bij de club was trouwens geweldig. De fysiotherapeuten waren bijvoorbeeld altijd bezig mij zo fit mogelijk te krijgen.

Na mijn vertrek bij FC Groningen, wilde ik er toch nog één keer voor gaan. Die kans kreeg ik deze zomer bij de beloften van SC Cambuur, maar de enkelproblemen bleven aanhouden. Ik heb nog echo’s laten maken. Een dokter zei dat hij nooit zo’n standscorrectie zou hebben uitgevoerd bij een topsporter. Puur omdat je chronisch beperkt raakt in je bewegingsvrijheid.

Toekomst

Na twee maanden bij SC Cambuur heb ik besloten te stoppen. Ik wil niet nog een jaar weggooien, maar me richten op een maatschappelijke toekomst. Ik ga nu een jaar werken en daarna wil ik graag sociaal pedagogische hulpverlening studeren.

Daarnaast voetbal ik nu voor Be Quick 1887. Mijn jongere broertje Mees speelt in de B1 van FC Groningen. Toen ik besloot te stoppen, heeft hij het er misschien nog wel moeilijker mee gehad dan ik.

Weet je, ik lig er geen minuut meer van wakker. Eerst stond ik letterlijk en figuurlijk op met mijn enkel en ging er mee naar bed. Nu hoef ik niet meer te vechten tegen die blessure. Ik heb er alles aan gedaan, maar het zat er gewoon niet in.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.