Vorig jaar leed het plan van roeister Marloes Oldenburg om zich met Lisa Scheenaard in de dubbeltwee te plaatsen voor de Olympische Spelen schipbreuk op de Rotsee. Deze maand zette de Groningse op hetzelfde Zwitserse meertje een belangrijke stap richting de Spelen in Tokio.

Hoe heb je toegeleefd naar de wereldbeker van dit jaar in Luzern?

Oldenburg: ,,Vorig jaar was echt verschrikkelijk. Toen was ik zó ziek... Ik kon toen helemaal niets meer en had ook last van gescheurde tussenwervelschijven. Toen ik nu in Luzern arriveerde, dacht ik: ‘Weet je nog van vorig jaar, Marloes? Dat was niet zo leuk’. Als je vervolgens oproeit naar de start en de eerste race gaat super goed, dan vergeet je dat allemaal van vorig jaar. Ik ben blij dat het nu goed ging. Het is verleden tijd.’’

In de afgelopen maanden ben je met Roos de Jong in de dubbeltwee de wedstrijden gestart. Dat was een breuk met het olympische project, waarbij je vorig seizoen startte met Lisa Scheenaard.

,,Deze wissel heeft me veel opgeleverd; als persoon en als roeier. Technisch ben ik beter gaan roeien en ook op mentaal vlak ben ik sterker geworden. Ik voelde mij voor een wedstrijd onzeker en dacht: ‘Wat ik kan, kunnen anderen ook’. Voor mijn gevoel doe ik niet echt bijzondere dingen. Zij trainen ook twee keer per dag, zeven dagen in de week. Ik heb nu geleerd dat er toch verschil is en dat wij mee kunnen met de besten.”

Je bent de oudste in de boot, ben je dan ook de baas?

,,Roos roeit al veel langer dan ik en is qua techniek een van de beste roeisters van Nederland. Ik ben nog wel sterker. We vullen elkaar aan, maar ik was voor het eerst in mijn roeicarrière de baas. Ik had nog nooit commando's gegeven. Daarom gingen de eerste wedstrijden ook niet zo goed. In de eerste race heb ik helemaal niets gezegd. Het loont wel om te communiceren, heb ik geleerd.”

Je bent meer een solist?

,,Ik kom uit de zwemsport. Roeien is groepsgevoeliger. Ik moest wennen toen ik bij Gyas in een acht kwam. Dat ging niet altijd even lekker. Bij zwemmen doe je alles alleen. Als je een groep hebt, duurt het over het algemeen langer tot je ergens bent. Als je alleen of met z'n tweeën bent, zit je sneller in de boot. Ik heb ook vrij snel de overstap van de acht naar twee gemaakt.”

Met 1,70 meter ben je klein voor een roeister.

,,Ik ben de kleinste van de groep, maar heb wel de breedste benen. Wat bij mij niet in de hoogte zit, heb ik extra in de breedte. Ik doe krachttrainingen en dat maakt veel goed.”

Hoe ben je vanuit het zwemmen in het water in de boot terecht gekomen?

,,Ik moest aftrainen toen ik stopte met wedstrijdzwemmen en heb toen voor roeien gekozen. Van het aftrainen is niet zoveel gekomen.”

Rogier Blink is je vriend. Hij heeft veel ervaring als roeier bij internationale wedstrijden. Heeft hij adviezen voor je?

,,Hij is totaal anders. Ik ben veel berekender en denk veel na; misschien soms te veel. Ik stippel de race helemaal uit per haal. Bijvoorbeeld op de 37ste haal gaan we dit doen. Voor hem is het echt een spel. Hij houdt de tegenstanders goed in de gaten en reageert daarop. Hij houdt zijn hoofd nooit stil en zit bij wijze van spreken achterstevoren in de boot. Ik word dan helemaal gek. Tijdens de race kijk ik ook weleens. Als we bijvoorbeeld ver voorliggen, moet er wat gas af, want het is zonde van de energie om dan volop door te gaan. Of we liggen er net achter en dan moeten we iets meer doen. Zijn ervaringen buiten de boot, daar heb ik veel aan. Hoe regel je bepaalde dingen? , Bij het opladen van een botentransport moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je boot aan de buitenkant komt te liggen. Dan kan de boot er weer eerder af en kun je eerder roeien.”

Jullie hadden het plan om samen naar internationale wedstrijden te gaan. De roeicarrière van Rogier is door zijn blessure voorbij. Misschien dat hij mee kan als coach?

,,Niet als mijn coach! Dat lijkt mij geen gezonde relatie. Ik vind het hartstikke leuk om het over roeien te hebben bij het avondeten. Dat kan niet als hij mijn coach is. Rogier mag best mee als coach, maar dan moet hij maar zorgen dat hij een andere ploeg mag coachen.”

Begin oktober zijn de wereldkampioenschappen in Sarasota, Florida. Met wie jij daar in de dubbel-twee zal starten, moet bepaald worden in de komende maanden tijdens de trainingskampen. Dat kan met Roos de Jong, maar ook je oude maatje Lisa Scheenaard.

,,Met wie ik in de boot kom, maakt me niet zoveel uit. Ik heb er vertrouwen in dat het een snelle boot wordt. Ik heb er oprecht veel zin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport