Hij heeft zijn turbulente vertrek bij FC Cincinnati verwerkt, maar nog steeds beheerst Amerika de gedachten van Ron Jans. Vanuit Tynaarlo volgt hij nauwlettend de ontwikkelingen in het land, dat zich angstvallig opmaakt voor de piek van de coronacrisis.

Amper twee dagen stond het nieuwe seizoen van de Spaanse serie ‘La Casa de Papel’ op Netflix, of Ron Jans had alle afleveringen al gezien. ,,We kijken veel televisie, spelen spelletjes en fietsen veel door het mooie Drenthe”, zegt de trainer. ,,Ik verheugde me enorm op de voorjaarsklassiekers, maar in plaats daarvan keek ik afgelopen weekeinde nog maar een keer naar Niki Terpstra’s overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Prachtige koers, ook om twee jaar later nog eens te zien.”

Voor wie nog twijfelde: Jans heeft, net zoals een groot deel van de bevolking overigens, momenteel tijd over. Turbulent was zijn vertrek bij de Amerikaanse club FC Cincinnati, eind februari, toen hij vanwege een vermeende racismezaak een week lang ’s werelds meest besproken trainer was.

Hij keek op televisie de eerste twee competitiewedstrijden van Cincinnati - tot ook de MLS halverwege maart vanwege het coronavirus werd stilgelegd. Heel apart, noemt Jans het gevoel dat hem bekroop, toen hij de ploeg zag voetballen waar hij tot voor kort nog trainer was. ,,Enerzijds wil je het boek Cincinnati afsluiten. Maar aan de andere kant voel je je nog zó betrokken bij de club, spelers en staf.”

Maar Jans geeft ook grif toe: hij is opgelucht dat hij weer in Nederland is. Niet in de laatste plaats vanwege het drama dat zich in Amerika voltrekt - en dan moet de piek van het coronavirus in onder meer New York nog komen. ,,Natuurlijk heb ik de afgelopen weken weleens gedacht: stel dat ik nu nog in Amerika had gezeten, terwijl de rest van mijn familie in Nederland zat. Het blijft heel jammer dat het bij Cincinnati zo gelopen is. Dat gevoel zal ik altijd houden. Maar ik ben nu wel blij dat ik thuis ben.”

New York

Regelmatig heeft Jans nog contact met mensen bij Cincinnati, onder wie zijn voormalig assistent-trainer Ivar van Dinteren. ,,Ik begreep dat de situatie in Ohio vrij goed onder controle is, vergelijkbaar met Noord-Nederland”, vertelt Jans. ,,Maar als je de verhalen leest en de beelden ziet vanuit New York… Dat gaat natuurlijk niet goed.”

,,De Amerikanen waren aanvankelijk wat voorzichtiger met het coronavirus”, vervolgt Jans. ,,Maar volgens mij verschilden ze daarin niet zoveel van Nederland. Ook bij ons duurde het even voordat iedereen zich realiseerde hoe serieus het was. Een van de problemen in Amerika is echter dat veel mensen, zeker op medisch gebied, niet zo goed verzekerd zijn als wij.”

Hoopgevend zijn, zegt Jans, de signalen vanuit de Amerikaanse sportwereld. ,,Sport is in Amerika nog oneindig veel groter dan bij ons. Het is mooi om te zien hoeveel prominenten uit de sportwereld daar steun bieden, bijvoorbeeld door geld te doneren of mensen moed in te spreken. Al zie ik dat in Nederland ook gebeuren, hoor. Voor velen draait de aarde nu wat langzamer, maar tegelijkertijd schudt de coronacrisis ons ook een beetje wakker. Het zorgen voor elkaar, of het noaberschap zoals ze dat in onze omgeving noemen, dat zie ik in deze tijd toch ook een heleboel.”

En Jans’ eigen toekomst? Een lach klinkt aan de andere kant van de lijn. ,,Nee, ik ben niet actief op zoek naar een club. Maar het is nog te vroeg om te stoppen”, zegt Jans. ,,Volgens mij hebben veel clubs alleen wel wat anders aan hun hoofd, dan de transfermarkt opgaan om te zoeken naar spelers en trainers.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Tynaarlo