Rosberg lost eindelijk belofte in

Nico Rosberg heeft zijn langverwachte belofte eindelijk ingelost. De Duitse autocoureur kroonde zich zondag na meer dan tweehonderd grands prix in zijn elfde seizoen als wereldkampioen in de Formule 1.

Zijn wereldtitel is ook bijzonder omdat Rosberg in de voetsporen treedt van zijn Finse vader Keke Rosberg, die in 1982 wereldkampioen in de koningsklasse werd. Hij is niet de eerste zoon die zijn vader imiteert. De Brit Damon Hill ging hem in 1996 voor. Hij was de zoon van Graham Hill, de wereldkampioen van 1962 en 1968.

Voor Nico Rosberg lag de lat al bij zijn intrede in 2006 bij het team van Williams hoog. Hij had zich als tiener in het karten onderscheiden en boekte als jonge autocoureur in het oog springende successen in diverse talentklassen.

Debuutrace

Het lukte hem in zijn debuutrace in 2006 in Bahrein als zevende te eindigen en de snelste ronde van iedereen te rijden. Hij zou uiteindelijk vier seizoenen voor de Britse renstal racen en twee keer een podiumplek halen, maar een gooi doen naar de wereldtitel was in de te trage Williams niet mogelijk.

Zijn overstap in 2010 naar Mercedes was niet meteen een succes. Rosberg reed toch vooral in de schaduw van zijn landgenoot Sebastian Vettel, die vier jaar achtereen domineerde in een Red Bull.

Moed

Rosberg putte vooral moed uit het feit dat hij keer op keer sneller was dan zijn illustere teamgenoot Michael Schumacher, die zijn rentree in de Formule 1 geen nieuwe glans kon geven. Rosberg boekte in 2012 in China, in zijn zevende jaar in de Formule 1, zijn eerste grandprixzege.

Vanaf 2014 had Mercedes verreweg de snelste bolide en kon Rosberg zich echt gaan mengen in de titelstrijd. Hij had in zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton echter een grote rivaal die zo mogelijk nog eerzuchtiger was dan hijzelf. De twee coureurs groeiden op als vrienden rond de kartbanen, maar als teamgenoten bij Mercedes konden ze vaak elkaars bloed wel drinken.

Positieve flow

Hoewel de weinig frivole Rosberg in de seizoenen 2014 en 2015 tal van overwinningen boekte, moest hij lijdzaam toezien dat de flamboyante Hamilton hem op de cruciale momenten aftroefde. Met twee wereldtitels voor Hamilton als gevolg.

Rosberg stelde zich dit jaar al vanaf de eerste race in Australië nadrukkelijk kandidaat voor de titel. Hij won de eerste vier races, zag daarna Hamilton sterk terugkomen en halverwege het jaar even de leiding in het WK overnemen, maar Rosberg hervond zijn positieve flow vanaf de Grand Prix van België. Nadien won hij of kwam op het podium. Het volstond om de ontketende Hamilton in de slotraces te weerstaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.