Rotte haai en tot snot gekookt zeewier: de delicatessen van de kwartfinalisten

Patatbakkers van De Belg Waterloo in Groningen delen gratis frites uit als België de finale haalt. Maar wat kunnen we verwachten als een van de andere zeven landen straks met de cup in de handen staat?

De Italianen (pizza), Fransen (wijn) en Duitsers (bockwurst) spreken voor zich. Maar wat krijgen we voorgeschoteld bij winst van de IJslanders, Polen, Portugezen of Welshmen?

Polen: Pierogi

FOTO WIKIMEDIA
 

De Poolse keuken? Dat is kool, worst en augurken. En als je daar een lekker hapje van wilt maken, dan stop je dat in deeg. Pierogi heet het, een soort ravioli. Pastadeeg wordt gevuld met gehakt vlees, gehakte gepekelde kool gemengd met champignons of met een vulling van kaas, aardappelen en gebakken ui. Het wordt afgetopt met gesmolten vet. Er is ook een variant met zoete boerenkaas en vruchten. Volgens website polenvoornederlanders kent niemand de Poolse keuken zonder pierogi te hebben geproefd.

Pierogi zijn bij Polen zo populair, dat Poolse emigranten in de Verenigde Staten er nog ieder jaar een heel festival rondom organiseren. Het Pierogi Fest in Whiting, Indiana.

pierogi

Portugal: Bacalhau

FOTO WIKIMEDIA
 

Waar ligt Portugal? Juist. Aan de zee. En uit de zee komt dan ook de delicatesse van Portugal: bacalhau - gedroogde en gezouten kabeljauw. Die vangen ze trouwens niet zelf. Dat doen de IJslanders en Noren want de vissen zwemmen alleen in de koudere noordelijke wateren.

Bacalhau en de geschiedenis van de Portugezen zijn nauw met elkaar verweven. De gedroogde en gezouten vis werd al in de zestiende eeuw door de ontdekkings- en handelsreizigers meegenomen aan boord van hun schepen. Tijdens die lange reizen hadden ze waarschijnlijk tijd genoeg om met het product te experimenteren, want Portugal kent meer dan duizend recepten met bacalhau. Combineren met aardappelen en witte wijn schijnt in ieder geval een gouden combinatie te zijn. Bacalhau is zo populair, dat de Portugezen zelfs niet een woord hebben voor verse kabeljauw.

Wales: Bara lawr

bacalhau

FOTO WIKIMEDIA
 

Is de keuken van Wales net zo slecht als de Engelse? Nou... ze hebben de prei als hun nationale groente. Dat zegt misschien al veel. Toch beweren de Welshmen dat hun keuken beter is dan die van de buren. Het kent minder internationale invloeden en is gebaseerd op het harde boerenleven. Weinig ingrediënten en heel voedzaam.

Die kwalificatie gaat in ieder geval op voor bara lawr (Engels: laver bread), vrij te vertalen als zeewierbrood. En dat is het dan ook. Zeewier (bij voorkeur de paarse variant), dat lustig groeit aan de Britse westkust, wordt schoongemaakt en vervolgens enkele uren gekookt. Daarna wordt het gepureerd of heel fijn gesneden. Het eindresultaat is een snotterige groene berg. Je kan het bakken en eten met bacon of gewoon als groente. De smaak? Volgens experts proef je hints van oesters en olijven.

Bara lawr is overigens meer dan Rens Kroes-proof. Het zit vol mineralen, vitaminen en proteïnen en bevat weinig caloriën. Bovendien is het een van de weinige planten die als natuurlijke bron van vitamine B12 geldt.

IJsland: Håkarl

bara lawr
IJsland: Håkarl. FOTO FLICKR/AUDREY
 

De delicatesse van IJsland? Håkarl. Klinkt misschien best lekker, totdat je weet wat het is. Gefermenteerde haai. Daarvoor wordt de haai eerst enkele maanden begraven en daarna ook nog een tijdje opgehangen. Joël Broekaert, culiniair journalist voor NRC en Vrij Nederland, omschreef in een column voor het opinieblad het gerecht in een zin: 'Het smerigste dat ik ooit geproefd had'.

Hoe dat dan smaakt? Broekaert: ,,Ammoniak. Zoals dat dunne vloeibare randje net onder de korst van een rijpe, lopende roodflora-kaas op kamertemperatuur." Het zou ooit ontdekt zijn door een IJslands boerengezin dat onverwacht bezoek kreeg. De voorraadkast was leeg maar 'gelukkig' lag er op het strand nog een dode haai. Een delicatesse was geboren. Al schijnen de IJslanders het alleen te eten met een shot sterke drank om de smaak weg te spoelen.

hakarl
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.