Rusland opent WK met klinkende overwinning

Rusland is verrassend goed begonnen aan het WK voetbal in eigen land.

De thuisploeg was in het uitverkochte Loezjniki Stadion, met de Russische president Vladimir Poetin als één van de 80.000 aanwezige toeschouwers, met liefst 5-0 te sterk voor Saudi-Arabië. Een recordscore voor een openingswedstrijd tijdens het mondiale voetbaltoernooi.

Bij de rust leidde het trefzekere gastland al met 2-0 door treffers van Joeri Gazinski en invaller Denis Tsjerysjev. Artem Dzjoeba, die amper één minuut in het veld stond, bracht na de rust de derde treffer van Russische makelij op zijn naam. Tsjerysjev en Aleksandr Golovin maakten er in de extra tijd nog 5-0 van. Poetin leek die historische uitslag op het ereterras nauwelijks te kunnen geloven.

Voortekenen waren niet gunstig

De voortekenen op weg naar de wereldtitelstrijd waren dan ook niet bepaald gunstig geweest voor de Russische nationale ploeg. Die speelde in de aanloop naar het WK in eigen land een viertal oefenduels, waarvan er liefst drie werden verloren. Slechts één keer werd er gelijkgespeeld; tegen Turkije, dat niet eens op volle oorlogsterkte was afgereisd.

De Russen toonden zich in de meer dan geslaagde openingswedstrijd een redelijk hecht collectief dat bij balbezit slim en snel overschakelde naar de aanval. In defensief opzicht kwam het thuisland nauwelijks in de problemen.

Pijnlijke misser voor Frans Hoek

Rusland maakte vanaf het beginsignaal een goede indruk. De manschappen van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov wisten elkaar makkelijk te vinden en ondervonden van Saudi-Arabië weinig tegenstand. In de twaalfde minuut opende Gazinski de score met een diagonale kopbal waarop doelman Abdullah Al-Mayouf zich verkeek. Voor Frans Hoek was dat een pijnlijke misser. Hij fungeert bij het WK als keeperstrainer van Saudi-Arabië en het optreden van de Saudische sluitpost was bepaald geen reclame voor de Volendammer.

Met een technisch hoogstandje zorgde Tsjerysjev vlak voor de rust voor 2-0. Hij was de vervanger van middenvelder Alan Dzagoev, die zich in de 24e minuut letterlijk vergaloppeerde en naar de kant moest met een spierblessure.

Na de pauze bleef Rusland zonder problemen overeind. Saudi-Arabië kwam technische en tactische kwaliteit tekort om nog iets van de wedstrijd te maken. Dzjoeba liet de opgewekte Poetin in de 71e minuut op het ereterras nog eens juichen: 3-0. In de extra tijd kwamen de gedreven Russen zowaar nog op een recordscore uit dankzij rake trappen van Tsjerysjev en Golovin: 5-0. En Poetin zag vanaf de tribune dat het goed was.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.