Rutger Smith wil sportbestuurder worden

In de rubriek Uit het Plakboek nemen we historische personen, clubs en gebeurtenissen uit de noordelijke sportwereld onder de loep. Vandaag atleet Rutger Smith, de Reus uit Leek.

Wat had Rutger Smith graag bij de Europese Kampioenschappen in Berlijn willen zijn.

De geboren en getogen Groningen had zijn imposante sportloopbaan daar op passende wijze willen afsluiten. Maar het heeft niet zo kunnen zijn. Ziekte, de griep en de naweeën daarvan, gooiden roet in het eten. Hij zag geen mogelijkheid om de limiet voor het discuswerpen te halen.

Co-commentator

Vandaar dat Smith, die al enige tijd getooid is met een volle hipsterbaard, deze dagen vanuit de studio in Hilversum voor de NOS als co-commentator bij de EK optreedt. Maar wat had hij graag zelf in het imposante Olympiastadion in Berlijn in het strijdperk getreden.

,,Ik wil mijn carrière op een waardige wijze afsluiten’’, liet hij eerder weten.

Discuswerpen is zijn enige onderdeel geworden

Wat dat aangaat is het niet uitgesloten dat Smith er nog een jaar aan vastplakt. Want het is de eer te na van de man, die met de kogel en discus op grote kampioenschappen medailles haalde, om geruisloos uit de atletieksport te verdwijnen. Na zijn terugkomst uit de Verenigde Staten, waar hij vijf jaar in het voor de massieve spieren prettige warme Californische klimaat trainde, is hij dit jaar weer neergestreken op Papendal.

Daar is hij als vanouds met de discus in de weer. De kogel laat hij enige tijd in wedstrijden links liggen, want ook het imposante lijf van Smith kan met het klimmen der jaren niet meer beide disciplines aan. Vandaar dat discuswerpen tijdens kampioenschappen zijn enige onderdeel is geworden.

In de nadagen van zijn sportcarrière

Of Smith nu wel of niet nog een extra jaar doorgaat, duidelijk is dat de Reus uit Leek zich in de nadagen van zijn sportcarrière bevindt. Vandaar dat hij ook bezig is om zijn maatschappelijke loopbaan op de rails te zetten. Met de hulp van sportkoepel NOC*NSF is hij aan Nyenrode Business Universiteit begonnen aan de opleiding Sports Leadership Program.

Die moet hem in een jaar scholen voor een bestuurlijke functie in de sport, zoals bij NOC*NSF, maar het kan ook elke andere sportorganisatie zijn. Smith denkt dat hij mede door zijn grote sportervaring iets voor een organisatie kan betekenen.

,,Ik zie dat er in de sport dingen moeten veranderen, dat bepaalde zaken beter kunnen. Een atleet heeft daar misschien een beetje invloed op, maar het is uiteindelijk de bestuurder die beslist. Dat spreekt me meer aan’’, laat Smith op de site van Nyenrode weten.

27 Nederlandse titels

Vanaf 2000 behaalde de Groninger maar liefst 27 Nederlandse titels kogelstoten of discuswerpen bij indoor- en outdoor kampioenschappen. Bij een EK of WK won hij zeven zilveren en bronzen medailles, terwijl hij drie keer meedeed aan de Olympische Spelen.

Smith is een van de meest gelauwerde Nederlandse atleten, ondanks het feit dat hij meermaals door soms ernstige blessures, zoals een afgescheurde achillespees en pijnlijke borstspier en rugklachten, langdurig was uitgeschakeld. Maar telkens knokte hij zich terug en stond hij er weer.

Dopinggebruik

Een van de grote frustaties van de Groninger is het dopinggebruik in zijn geliefde atletieksport. Zo mocht Smith de afgelopen jaren drie van zijn zeven internationale medailles pas in ontvangst nemen nadat de degenen die eerder op het podium hadden gestaan betrapt waren op dopinggebruik.

Dat gebeurde lang na de toernooien toen de zondaren eindelijk tegen de lamp liepen en bestraft werden. Volgens Smith kan er niet hard genoeg tegen valsspelers worden opgetreden. En dat gebeurt volgens hem nog onvoldoende.

,,Er moet vers, jong bloed in de sportorganisaties komen’’, stelde hij. Na zijn studie aan Nyenrode is Smith in ieder geval een kandidaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.